A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a 47/2020. kormányrendelet alapján 2020. március 19-től 2020. december 31-ig törlesztési moratórium lépett életbe, amit 2021. június 30-áig meghosszabbítottak. A moratóriumban rászorultsági alapon (gyermeket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak) azok maradhattak 2022. június 30-ig, akik erről 2021. október végéig nyilatkoztak.
 
 A piaci lakáshitelek már sokkal olcsóbbá váltak a támogatott kölcsönöknél, utóbbiak esetében ugyanis korlátot építettek be a jogalkotók.A lakáshitelek ára még mindig igen széles sávban szóródik, ma már szinte mindenki találkozhat bombázó feltételekkel. Akik kapnak hitelt, azok még a legolcsóbb kölcsönökből is kaphatnak további engedményt.Érdemes tájékozódni, de a választásnál arra sem árt ügyelni, hogy a kedvezmények ára többnyire az, hogy az ügyfél hosszú időre odaköti magát a bankhoz. A CSOK (régi nevén szocpol) új szabályairól itt tájékozódhat
A jegybank (MNB) bevezetette a „Minősített lakáshitel” címet, amire pályázhatnak a bankok. A fogyasztóbarát lakáskölcsönt kínáló bankok, az ajánlott termékek listáját, a kalkulátort itt lehet elérni.
Az MNB 2016 tavaszán vezette be a jelzáloghitelekre az adósságot fékező szabályokat. Az előírásokat azóta többször módosították. A hitelfék előírása részben az ingatlan értékéhez képest szabja meg, hogy arányában mekkora lehet a hitel (LTV), másrészt az igazolt havi jövedelem maximális terhelhetőségét (JTM) írja elő. 2018. október 1-jétől a JTM mértéke függ attól is, mekkora a kamatrögzítés időtartama, 2019-ben pedig a korláthoz is hozzányúltak.

Maximális arányok (százalék)

Havi nettó jövedelemKamatperiódus/JTM
változó kamat – 5 évnél rövidebb 5 év – 10 évnél rövidebb10 év – futamidő végéig
500e Ft  alatti 25%35%50%
500e Ft feletti30%40%60%
 Hitelfedezeti arány (LTV)*ForintEuróEgyéb deviza (jen, svájci frank)

Jelzáloghitelre
805035
*: A pénzügyi lízingre vonatkozóan 5 százalékponttal magasabb hitelfedezeti korlátok alkalmazhatók   

A jelzáloghitelek árazásának lehetőségei

 
 

Referenciához kötött

HitelIrányadó kamat
Forint3, 6, 12 havi Bubor,
3, illetve 5 éves állampapírpiaci hozam
Euró3, 6 ,12 havi Euribor
Svájci frank3,6,12 havi CHF Libor
Az irányadó kamatot a bankok felárral növelik, amit a szerződés alatt csak a törlesztési csúszás, vagy a biztosítás díjnemfizetése miatt emelhetnek.

Hosszú kamatperiódusú

A bankok alkalmazhatnak 3,5, 10 évre, vagy akár a teljes futamidőre fixált kamatot (ez esetben nem kell semmilyen irányadó mutatóhoz kötni annak mértékét). Az új periódus előtt 90 nappal közzé kell tenni a következő időszakra érvényes kamatot, ha ez nem találja megfelelőnek az ügyfél, akkor díjmentesen felmondhatja a szerződést (a hitelt persze ki kell fizetni).
Előny: hosszabb időszakra kiszámítható a törlesztő részlet, az időközben bekövetkező pénzpiaci kamatemelés nem érvényesülhet
 
 

Újra itt a szocpol és a bővített állami támogatás

A kormány ismét lehetővé tette, hogy a gyermeket nevelők és vállalók lakástámogatáshoz jussanak. Az újjáélesztett szocpol (elődjét a Bajnai kormány 2009-ben szűntette meg) új építésű és hazsnált lakásra is vonatkozik 2015. július 1-jétől.   Áttekinthetőn, táblázatba foglalva a szocpol mellett a lakástámogatás teljes körért is ismertetjük.
További cikkek