Nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása

A „családvédelmi akcióterv” részeként a legalább 3 gyereket nevelő családok 2019. július 1-jétől támogatást (fontos látni, hogy ez nem hitel) kapnak új autó vételéhez. Néhány részletre azonban érdemes ügyelni. Mutatjuk a legfontosabb feltételeket, kikötéseket.
 
A szabályozás részletei
Jogszabály45/2019. sz. kormányrendelet
A program időtartama2019. július 1–2022. december 31.
Támogatás mértéke2,5 millió Ft, de max. az ár 50%-a
Támogatás felhasználhatóLegalább 7 személyes új autó vételéhez
FeltételJogosítvány, és hogy családi pótlék jogosultság legyen legalább 3 gyerek után (házassági kikötés nincs)
Fontos még a magyarországi lakóhely, kizáró ok a büntetett előélet és az adótartozás
Kikötés3 évig a kocsi nem adható el, és addig viselni kell rajta a „Családbarát Magyarország” logót
Nagyon fontos: a szerzési támogatás iránti kérelem kedvező elbírálása előtt vett kocsikra nem jár a pénz!

Milyen gyerekek számítanak?

A várandósság betöltött 12. hete már gyereknek számít. Az otthon ápolt tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket életkorától és a családi pótlékra való jogosultságtól függetlenül figyelembe lehet venni.

A családi pótlékra jogosultságra sem árt odafigyelni. A jogszabály szerint a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét. A felsőoktatásban továbbtanuló az érettségi évének júniusától már nem számít gyereknek.

Az ügyintézés menete

A  szerzési támogatás iránti kérelmet a  Kincstár honlapján közzétett formanyomtatványon a  Kincstárnál vagy a kormányablaknál lehet benyújtani. A kedvező elbírálást meg kell várni, a korábban vett kocsira nem jár a támogatás. A szerzési támogatásra való jogosultságot megállapító határozat 6 hónapig használható fel (ezt követően szintén nem szerezhető be kedvezménnyel az autó).

Szankciók

A szerződés megszegése – ilyennek számít az elidegenítési tilalom bejegyeztetésének elmaradása, vagy a házasság, illetve az élettársi kapcsolat 3 éven belüli felbontása – esetén a támogatást kamattal növelten vissza kell fizetni.

Kérhető viszont (méltányosságból) 12 havi halasztás vagy 36 havi részletfizetés. Ellenkező esetben letiltás, végrehajtás is lehet a hátralékból.
A nagycsaládok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló jogszabály alapján adott támogatás után nem kell szja-t fizetni (ennek érdekében a 2019. évi XXXII. törvénnyel módosították a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt).

További cikkek