Hogyan alakulnak a számladíjak

Kalkulátorunkban gyorsan és egyszerűen nézheti meg, hogy milyen költségekkel kell szembesülni a jelentősebb méretű bankok számláit használóknak. Az egyszerüsítésnek azonban ára van, számos speciális, több tényezőtől (például aktív kártyahasználat, jövedelem és megtakarítás, vagy ezek kombinációja) függő számlának külön érdemes utánanézni.

NAGYON FONTOS!

TIPP
Ha valaki nyilatkozott és csak ezt használja ki, akkor a pénzfelvétel számát és összegét írja nullának
Aki nyilatkozatot tett bankjában, havonta kétszeri alkalommal, legfeljebb összesen 150 ezer forint értékben díjmentesen vehet fel készpénzt bankjegykiadó automatából (ATM). Akinek nincs kártyája, az ugyanezt a fiókban már nem teheti meg.

Azt, hogy mennyiért juthat hozzá saját pénzéhez, itt külön is kalkulálhatja
Az adóváltozások keretében 2019. január 1-jétől a 20 000 Ft alatti utalásokra a bankoknak nem kell a költségvetésbe befizetniük a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ez tranzakciónként max. 60 Ft, amit néhány bank így ad tovább ügyfeleinek (a kalkulátorban ezt megjegyzésként jelezzük).

 FIGYELEM! Néhány bank a kártyás fizetésnél is kérhet díjat!
Nem használ internetet és telefonon is legfeljebb csak tájékozódik. A fizetését bankfiókban vagy a legolcsóbb bankkártyával teljes egészében felveszi. A közüzemi díjakat (például villany-, fűtés-, telefonszámla) sárga csekken, a postán fizeti be. Ez a kategória csak a használatot tükrözi, az elnevezés nem tévesztendő össze a 2016. októberétől bevezetett „Alapszámla" elnevezésű konstrukciókkal!

Alapszámla

Kérjük, válassza ki, körülbelül mennyi pénz érkezik (minden hónapban) a számlájára, és azt hány részletben veszi fel! Ha valaki nyilatkozott, így jogosult a havonta legfeljebb 2 részletben ATM-ből díjmentesen felvehető max. 150 ezer forintos kápéra, és csak ezt használja ki, akkor a pénzfelvétel számát írja nullának. A 3. kápéfelvét a kalkulátorban ezek alapján az 1. lesz.

A számlára érkező rendszeres jövedelem:   
Készpénzfelvételek száma:   mehet
A mindennapokban, ahol teheti, kártyát (az olcsóbb, elektronikus plasztikot – ha nem így van, a bankkártyák menüpontban látszik a díjkülönbség) használ, készpénzt szükség esetén, több részletben vesz fel. A közüzemi díjakat a bankfiókban adott három megbízással a számlájáról emelteti le, ide utaltatja a fizetését/jövedelmét is. Az egyszerűség kedvéért a rezsinél havi 50 ezer forintot állítottunk be. Az egyéb fizetendőket csekken rendezi, állandó vagy eseti átutalási megbízást nem ad.

Hagyományos számla

Kérjük, válassza ki, körülbelül mennyi pénz érkezik (minden hónapban) a számlájára, és pénzt hány részletben, átlagosan mekkora értékben vesz fel! Ha valaki nyilatkozott, így jogosult a havonta legfeljebb 2 részletben ATM-ből díjmentesen felvehető max. 150 ezer forintos kápéra, és csak ezt használja ki, akkor a pénzfelvétel számát és összegét írja nullának. Csak a további pénzfelvét számít 1-nek (2-nek, és így tovább).

A számlára érkező rendszeres jövedelem:   
Készpénzfelvételek száma:   
Készpénzfelvételek átlagos összege:   mehet
Bankfiókba szinte sohasem jár. A mindennapokban, ahol teheti, kártyát használ, olyant, amihez többnyire értékelhető biztosítás is jár (dombornyomott). A közüzemi díjakat (a három megbízás összegét 50 ezer forintra vettük) a számlájáról emelteti le, ide utaltatja a fizetését is. Az egyéb fizetendők közül egyet (30 ezer forint értékben) állandó megbízással utaltat. Készpénzt szükség esetén, több részletben vesz fel.

Aktív számla

Kérjük, válassza ki, körülbelül mennyi pénz érkezik (minden hónapban) a számlájára, és pénzt hány részletben, átlagosan mekkora értékben vesz fel! Ha valaki nyilatkozott, így jogosult a havonta legfeljebb 2 részletben ATM-ből díjmentesen felvehető max. 150 ezer forintos kápéra, és csak ezt használja ki, akkor a pénzfelvétel számát és összegét írja nullának. Csak a további pénzfelvét számít 1-nek (2-nek, és így tovább).

A számlára érkező rendszeres jövedelem:   
Készpénzfelvételek száma:   
Készpénzfelvételek átlagos összege:   mehet

Szinte mindent igyekszik bankszámlájáról intézni. A mindennapokban, ahol teheti, kártyát használ, olyant, amihez többnyire értékelhető biztosítás is jár (dombornyomott). A közüzemi díjakat a számlájáról emelteti le, ide utaltatja a fizetését/jövedelmét is. A három beszedési megbízás mellett az egyéb fizetendők közül kettőt állandó megbízással utaltat, háromszor önálló átutalást is indít. Kalkulációnkban mindegyiknél 50 ezer forintos értékekkel számoltunk.

Dinamikus számla

Kérjük, válassza ki, hogyan intézi az ügyeit, és körülbelül mennyi pénz érkezik (minden hónapban) a számlájára, és pénzt hány részletben, átlagosan mekkora értékben vesz fel! Ha valaki nyilatkozott, így jogosult a havonta legfeljebb 2 részletben ATM-ből díjmentesen felvehető max. 150 ezer forintos kápéra, és csak ezt használja ki, akkor a pénzfelvétel számát és összegét írja nullának. Csak a további pénzfelvét számít 1-nek (2-nek, és így tovább).

A számlára érkező rendszeres jövedelem:   
Készpénzfelvételek száma:   
Készpénzfelvételek átlagos összege:   
Ügyek intézése:   mehet

További cikkek