Lakástakarékosság

Az egyik legkitüntettebb cél a az otthonteremtés. Alapvetően a lakás-takarékpénztárak arra szolgálnak, hogy hosszú időn keresztül spórolhasson valaki saját vagy gyermeke otthona megvásárlására, vagy hogy meglévő lakásának felújítására legyen elegendő pénz (ez a takarékosság időtartama alatt többnyire aktuálissá is válik). Példátlanul gyors törvénykezéssel megszüntette azonban a kormány az ehhez a takarékossági formához több mint 20 éven át kapcsolt állami támogatást.
A 2018. október 17-étől hatályos (gyakorlatilag egyetlen nap alatt keresztülvitt) 2018. évi LXIII. törvény értelmében a lakás-előtakarékoskodásra újonnan szerződőt állami támogatás már nem illeti meg. A korábban megkötött szerződéseket a szerződésben rögzített feltételek szerint teljesítik. FONTOS még: a törvény hatályba lépését megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejének meghosszabbítása esetén a meghosszabbított megtakarítási időre nem illeti meg a lakás-előtakarékoskodót, az állami támogatás.

A lényeg (volt) az, hogy a lakástakarék ügyfele a megtakarítási időszakban beéri alacsony kamattal annak érdekében, hogy ennek lezárulta után szintén olcsón juthasson hitelhez. A szerződéses összeg, amit lakásvásárlásra az ügyfél kézhez kap havi 5-20 ezer forint félretett pénzből, az ehhez járó állami támogatástól és kamatból (ez 1,5-3 százalék), valamint a lakáscélú kölcsönből (aminek kamata évi fix 3,9-6 százalék kölcsönfajtától és a választott lakástakaréktól függően) áll össze. A törvény garantálja, hogy a megkötött szerződéseknél az állami támogatás, a betéti- és a hitelkamatok mértéke a megtakarítási idő alatt nem változtatható. Jelenleg három lakás-takarékpénztár kínálja termékeit: az Erste Lakás-takarékpénztár, a Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Lakástakarékpénztár.
 
Lakáskölcsönt csak  legalább négy, legfeljebb 10 évig tartó megtakarítási időszak után nyújt a lakás-takarékpénztár. Fontos tudni, hogy a pénzhez nem azonnal jut hozzá az igénylő. Az átfutási idő a tapasztalatok szerint átlagosan legalább három hónap - de akár ennél több is lehet. Azoknak, akiknek lakástakarékossági számlájuk van, a pénztárak már a takarékossági időszak alatt is nyújthatnak (persze rosszabb feltételekkel) azonnali és megelőlegező, illetve áthidaló kölcsönt. Utóbbinál feltétel, hogy a lakás-előtakarékoskodó a szerződéses összegnek legalább tizedét már megtakarította, és a megtakarítási ideje elérte a két évet.
A megtakarítási időszakban az éves betétbefizetések után 30 százalékos, de maximum évi 72 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatás jár. Maximálisan tehát havi 20 ezer forintos spórolással lehet kihasználni az állami kedvezményt. Ebben az esetben a tíz alatt félretett 2,4 millió forint fejében nyolcmillió forint fordítható lakáscélra (ekkora a szerződés összege). A kedvezmény egyébként minimum négy éves előtakarékosság esetén vehető igénybe és maximum 10 évig jár. A pénztárak különböző módozatokat kínálnak, amelyek alapvetően a futamidőben, illetve abban térnek el, hogy a cél elsősorban a megtakarítás-e, vagy eleve számít hitelre az ügyfél.
 
További cikkek