Zugpénzváltóra csapott le a Hévízi-tó mellett az MNB

2024. április 29. A hévízi Ajsa-Kühne Kft.-re 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A cég korábban egy pénzügyi intézmény kiemelt közvetítőjeként működött, megbízási szerződésének megszűntével pedig jogosulatlanul folytatta tevékenységét.

Az MNB munkatársai próbavásárlást hajtottak végre az Ajsa-Kühne népszerű üdülőközpontban található helyiségében. Itt hirdetőtáblával és LED-es fényújsággal is jelezték, hogy pénzváltó működik. Az ezt követő eljárás során beszerzett bizonyítékok szerint az Ajsa-Kühne Kft. tevékenységét több különböző valutával (például euró, svájci frank, angol font, USA dollárral) is folytatta, jelentős összegű forgalmat bonyolítva. 

A társaság korábban – az egyik akkori takarékszövetkezet megbízásából, vele szerződésben állva – kiemelt közvetítőként jogosult volt pénzváltási tevékenység végzésére. Ezt azonban megbízási szerződésének megszűnését követően is folytatta, s ennek keretében a továbbiakban is rendszeresen, árfolyamkülönbözet alkalmazásával, előre egyedileg meg nem határozott körben folytatott pénzváltási tevékenységet, miközben erre nem szerezte be a pénzügyi felügyeleti engedélyt. Tevékenysége így az MNB szerint „zugpénzváltásnak” minősül. A felügyelet jelezte: feljelentést is tesz az ügy miatt. 

Az MNB a cégre 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírságösszeg megállapításakor súlyosító körülménynek minősült, hogy a társaság egyértelműen tisztában volt azzal, hogy tevékenysége engedélyhez kötött, azt mégis ennek hiányában végezte éveken keresztül. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a társaság a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok