Zöldség-gyümölcs: sorozatosan verik át a vevőket
Sokak szeme láttára csomagolják át az import (görög, spanyol) epret a Nagybani piacon, hogy aztán magyarként árulják tovább, tetemes haszonnal – számolt be a 24.hu portálnak egy magyar epertermelő, aki mindennek szemtanúja is volt. Kiszedték az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és abból átöntötték az epret a magyar felségjelű faládákba.
Az import epret behozhatták kilónként úgy 300 forintért, és még ha dupla-, vagy triplaáron is kínálták, akkor is olcsóbban adták, mint a magyar termelő, aki szeretett volna 1000-1200 forintot kapni kilónként a hidegfóliás termésért. Mint állította: ezen keresnek a kereskedők a legtöbbet. A vásárlót tehát átverik, jó drágán megvetetik vele az olcsón beszerzett import epret, magyarként. A magyar termelőket pedig lejáratják az átcímkézéssel, hiszen a vevő azt hiszi, a magyar eper volt íztelen.
A lapnak nyilatkozó termelő nem tapasztalta még, hogy bárki is ellenőrizné, mi folyik. De erre az esetre is megy a trükközés: a kereskedő a raklapnyi import mellé vesz egy-két láda magyar epret, és ha ellenőrzést kap, azt mondja, éppen a számlával lefedett magyar epret árulja. Az eset kapcsán a 24.hu megkérdezte a Nébihet és a Nagybani piacot is, ellenőrzik-e, ne legyen átcsomagolás, illetve mit tapasztalnak, de választ (egyelőre) nem kaptak.
A vevő is eljárhat körültekintően
Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke az InfoRádiónak most arról beszélt, hogy számos termelővel tartja a kapcsolatot, és kapott mobiltelefonnal készített videókat arról, ahogy zajlik a gyümölcsök, zöldségek (tehát nem csak az eper) „átmagyarítása”. Mint hangsúlyozta: sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett polcokra. Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy a terményt olyan növényvédőszerrel kezelték, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.
A gondok az eper mellett tipikusak a fehér paprika és a görögdinnye esetében.
A FruitVeB volt alelnöke szerint a fogyasztó tehet azért, hogy ne verjék át: szagoljon bele a vásárló az eperbe, és hogyha annak frisseper-illata van, akkor az biztosan friss, magyar szedés. Másik lehetőség, hogy jól nézzünk a stand mögé, ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, lehet gyanakodni. Egy harmadik lehetőség, hogy ha nem jó a gyümölcs íze, más termelőhöz kell menni vagy panaszt tenni.
Szerző: Azénpénzem/24.hu/Infostart
Címkék: zöldség, gyümölcs, piac, import, eper, paprika, görögdinnye
Kapcsolódó anyagok
- 2022.05.24 - Legalább 30 százalékkal drágább lesz a magyar görögdinnye
- 2021.05.31 - Drága marad az eper, magas áron indul a cseresznye
- 2020.07.15 - Sok ál-őstermelőt buktattak le
- 2020.05.22 - Jókorát drágulhatnak idén a gyümölcsök
- 2020.04.26 - Az agrárkamara szerint túl olcsó a hús
- 2019.12.02 - A zöldségárak száguldásán is a kormány nyer
- 2019.10.28 - Mesterségesen tornászták fel a szőlőárakat
- 2019.08.12 - Nem csak a krumplival, a hagymával is gond van
- 2019.07.22 - Már krumpliválságról beszélnek a kutatók
- 2019.07.16 - Itt egy jó útmutató dinnyevásárláshoz!
- 2019.06.24 - A magyar dinnyére még egy hetet várni kell
- 2019.03.22 - Mindenki kiakadt, túl olcsó a pennys tej
- 2018.12.20 - Gondatlanul kínálják ömlesztve a krumplikat, almákat
- 2018.06.04 - Tele van a bolti eper vegyszerrel
További kapcsolódó anyagok