Zöldség-gyümölcs: sorozatosan verik át a vevőket

2019. május 8. A napokban derült ki, hogy az olcsó import epret szinte teljesen nyíltan „magyarítják” a piacon. A szakember szerint ez nagyban zajlik más gyümölcsöknél és zöldségeknél is.

Sokak szeme láttára csomagolják át az import (görög, spanyol) epret a Nagybani piacon, hogy aztán magyarként árulják tovább, tetemes haszonnal – számolt be a 24.hu portálnak egy magyar epertermelő, aki mindennek szemtanúja is volt. Kiszedték az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és abból átöntötték az epret a magyar felségjelű faládákba.

Az import epret behozhatták kilónként úgy 300 forintért, és még ha dupla-, vagy triplaáron is kínálták, akkor is olcsóbban adták, mint a magyar termelő, aki szeretett volna 1000-1200 forintot kapni kilónként a hidegfóliás termésért. Mint állította: ezen keresnek a kereskedők a legtöbbet. A vásárlót tehát átverik, jó drágán megvetetik vele az olcsón beszerzett import epret, magyarként. A magyar termelőket pedig lejáratják az átcímkézéssel, hiszen a vevő azt hiszi, a magyar eper volt íztelen.

A lapnak nyilatkozó termelő nem tapasztalta még, hogy bárki is ellenőrizné, mi folyik. De erre az esetre is megy a trükközés: a kereskedő a raklapnyi import mellé vesz egy-két láda magyar epret, és ha ellenőrzést kap, azt mondja, éppen a számlával lefedett magyar epret árulja. Az eset kapcsán a 24.hu megkérdezte a Nébihet és a Nagybani piacot is, ellenőrzik-e, ne legyen átcsomagolás, illetve mit tapasztalnak, de választ (egyelőre) nem kaptak.

A vevő is eljárhat körültekintően


Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke az InfoRádiónak most arról beszélt, hogy számos termelővel tartja a kapcsolatot, és kapott mobiltelefonnal készített videókat arról, ahogy zajlik a gyümölcsök, zöldségek (tehát nem csak az eper) „átmagyarítása”. Mint hangsúlyozta: sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett polcokra. Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy a terményt olyan növényvédőszerrel kezelték, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.
A gondok az eper mellett tipikusak a fehér paprika és a görögdinnye esetében.
A FruitVeB volt alelnöke szerint a fogyasztó tehet azért, hogy ne verjék át: szagoljon bele a vásárló az eperbe, és hogyha annak frisseper-illata van, akkor az biztosan friss, magyar szedés. Másik lehetőség, hogy jól nézzünk a stand mögé, ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, lehet gyanakodni. Egy harmadik lehetőség, hogy ha nem jó a gyümölcs íze, más termelőhöz kell menni vagy panaszt tenni.


Szerző: Azénpénzem/24.hu/Infostart
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok