Még küzdenek a magánkasszák?

Zavaros a végjáték

2011. december 21. A legjobb önkéntes befektetési formává válhatna a magánnyugdíjpénztár – már ha a kormány nem csavar még egyet a szabályokon.  Egyelőre ugyanis csak annyi biztos, hogy az itteni tagoktól vont járulék az államhoz megy. Számos részletszabály még nem született meg.

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöki tisztségéről Bába Julianna, posztját 2012-től átmeneti jelleggel Borza Gábor jelenlegi alelnök veszi át – jelentette be az érdekképviselet. Ez a lépés érzékelhetően már a magánnyugdíjpénztári rendszer kimúlása után időkre való felkészülést célozza. Bába ugyanis úgy véli, vezetése alatt a Stabilitás elsősorban a magánkasszák képviseleti szervezeteként vált országosan ismertté, pedig a szövetség tömöríti az önkéntes és az egészségpénztárak jelentős részét is.

A tájékoztatón emellett nem sok konkrétumról tudtak beszámolni. Az ugyanis tény, hogy a parlament elfogadta azt a jogszabályt, amely szerint a 10 százalékos nyugdíjjárulék csak az államhoz folyhat be, de arról egyelőre nincs hír, milyen további intézkedésekre lehet számítani. Hiányoznak az átmeneti rendelkezések, és kérdéses az is, hogy mi lesz a magánpénztárakban maradt mintegy százezer tag nyugdíjjogosultságával, illetve megnyitják-e számukra újra a tb-rendszert.

Bába bíztatónak nevezte, hogy a már elfogadott törvényben szerepel, hogy a tagdíj mértékét a pénztárak határozzák meg. Ebből következően a kasszák szedhetnek tagdíjat (ha lesznek, akik ezt önkéntesen fizetik, miközben munkáltatójuk levonja tőlük tulajdonképpen a semmiért a járulékot). Az azenpenzem.hu érdeklődésére Borza Gábor a magánpénztáraknál a továbbiakban is érvényes igen nyomott költséglevonási lehetőségről azt mondta: ha érkezik be pénz, ez elegendő lehet a működésre (a szabályozásról részletek itt olvashatók). Ebből egyébként az következik, hogy ez a forma lenne a legköltségtakarékosabb hosszú távú öngondoskodás (az önkéntes kasszák, a megtakarítási életbiztosítások, de még a befektetési alapok is többet visznek el a befektetők pénzéből).

Egy mindenképpen megmarad?

A Stabilitás közleménye szerint az új szabályozás következtében a magánpénztáraknak nem marad más választásuk, mint bedobni a törülközőt. Portálunk érdeklődésére azonban Bába is és Borza is megerősítette: legalább egy pénztárt mindenképpen életben akarnak tartani. Erre az elindított jogorvoslati eljárások miatt is szükség van. Információink szerint elképzelhető, hogy a nagyobb pénzügyi csoportok közösen működtetnének egy pénztárt. Ehhez is az kellene viszont, hogy a jelenlegi tagok közül kellő számban vállaljanak önkéntes befizetéseket.

Amennyiben viszont (amire mi látunk esélyt) nem nyitják újra meg a tb-rendszert, akkor a csapdába került tagok nyomására elengedhetetlen a felszámolások és végelszámolások indítása. Külön intézkedés nélkül ugyanis csak utóbbi esetén érhetik el a többletfizetést teljesíteni nem tudó tagok, hogy a fizetett járulékért kapjanak állami nyugdíjat.

Kapcsolódó anyagok