Vizsgálja a számladrágításokat a PSZÁF?

Fotó: Latzer Anna
2012. november 13. Sokan fordultak az elmúlt időszakban a pénzügyi felügyelethez (PSZÁF), nehezményezve bankjuk következő évi, a tranzakciós illeték miatti drágítását – derült ki a szervezet közleményéből. A PSZÁF által írtakból egyébként az is elég világossá vált, hogy a számlahasználók felügyeleti beavatkozásra nem igazán számíthatnak.

A PSZÁF most kiadott közleményében lényegében alátámasztja korábbi, „Szabad a vásár a számladíjaknál” cikkünkben leírtakat. Mint nyomatékosítják: kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a tranzakciós illeték bevezetését a bankok ne „jövedelemszerzésre használják föl”. A már bejelentett intézkedések alapján azonban az látszik, hogy az új adónemet részben mindenképpen átvállalják a hitelintézetek. A PSZÁF tehát valószínűleg csak nagyon kevés esetben csaphat túlzott díjemelés miatt le (a költségeket összességében veszik figyelembe).

A törvény szerint  (hámozható ki a kissé nehézkesre sikeredett közleményből) a bankok nem vezethetnek be teljesen új díjat, vagy költséget egyoldalú módosításként. Emellett a számlaszerződésben szereplő számítási mód sem alakítható szabadon. A törvény viszont – ismeri el a felügyelet – nem határozza meg a számítási mód fogalmát. A PSZÁF álláspontja szerint szerződésben meghatározott számítási mód tág értelemben az, ha a szerződés tartalmazza azt, hogy az egyes kamat, díj vagy költségelemeket milyen módszer, elv (például százalékszámítás) útján számítják ki. Szűk értelemben pedig számítási mód az, ha a szerződés tartalmazza magát a kamat, díj vagy költségelem kiszámítását eredményező konkrét műveletet (például képletet).

Mint rögzítik: azt, hogy a költségnemek kiszámításának esetleges módszertani megváltoztatása az ügyfelek számára kedvezőtlen módosítást jelent-e, csak a konkrét eset összes körülményét figyelembe véve lehet megállapítani.  Ezek után úgy véljük, a közlemény címe (Törvény korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítást) inkább félrevezetheti a számlabirtokosokat, semmint tájékoztatja.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok