Vizsgálja a durva kamatemeléseket a PSZÁF

2012. július 18. Több bank a forrásköltségek kedvezőtlen változásával indokolta, hogy mostanában miért emeli adósai terhét. A felügyelettől megtudtuk: jelenleg 3-4 vizsgálat folyik, ezek egy része már előrehaladott szakaszban van. Külön foglalkoznak a kamatemelésekkel, és nem csak az ideiekkel, 2011-re is visszanyúlnak.

 Mint korábban megírtuk: az AXA július elsejétől 1,25-1,75 százalékponttal emelte a svájci frank hitelek kamatát, de már augusztus, sőt ezt követően szeptember elsejétől is meghirdette a drágítást. A Raiffeisennél még ezen a héten emelkednek 0,59 százalékponttal a régebbi adósok terhei, az FHB korábban emelt 0,5 százalékponttal. Minden esetben a forrásköltségek drágulásával indokolták a lépést.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon a piaci konszolidáció időszakában mégis mi lehet, amit így érvényesítenek a pénzintézetek, most válaszolt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Mint tudatták: jelenleg több hitelintézetnél is fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytatnak azzal kapcsolatban, hogy az általuk a korábbiakban – akár 2011-ben – a lakossági jelzálog alapú hiteleknél végrehajtott kamatemelések megfelelnek-e a jogszabályokban előírtaknak. Konkrét vizsgálati téma az is, hogy az egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítások egy részénél hivatkozásként megjelent "forrásköltség emelkedése" konkrétan mit takar az érintett pénzügyi szervezeteknél (például növekedtek-e ténylegesen a refinanszírozási hitelek kamatlábai).

Mint Binder István szóvivő elmondta, a jelenleg zajló 3-4 vizsgálat – amelyek egy része külső megkeresés, egy része pedig a PSZÁF észlelése alapján indult – némelyike már előrehaladott szakaszban van. Jogszabálysértés gyanúja esetén a PSZÁF további vizsgálatokat indíthat.

Kapcsolódó anyagok