Nagyon sok adós kimaradt

Visszavettek a végtörlesztési veszteségből a bankok

2012. február 8. Az előzetes várakozásoknál végül kevesebben törleszthették fix árfolyamon devizahitelüket - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adataiból. Az akció a tehetősebbeket extra nyereséghez juttatta, a legrosszabbul azok járhattak, akik az utolsó pillanatokban vettek fel hozzá forinthitelt. Rajtuk ugyanis a bankok levertek valamennyit a veszteségeikből.

A jogosultak mintegy 16 százaléka szabadult meg január végéig devizahitelétől. Ez azt jelenti, hogy a korábbi becsléseknek éppen megütötte az alsó határát a fix árfolyammal élők aránya (ez később némiképp növekedhet, de az még nem tekinthető biztosnak). Egyes becslések 19 százalékról szólnak, de az mindenképpen biztos, hogy több mint 80 százalék benne ragadt a devizaadósságában. Ezzel beigazolódott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és több hitelintézet előzetes becslése, amely szerint a devizahitelesek 15-20 százaléka szabadulhat ki a fix árfolyam alkalmazásával. Az MNB még tavaly végigvette, kik miért indulnak esélytelenül a hitelkiváltó játszmában (lásd táblázatunkat).

A végtörlesztés révén az ezzel a lehetőséggel élők számításaink szerint átlagosan 2,1 millió forintot nyertek.  Az adósságukat zsebből rendezőket összesen mintegy 220 milliárd forinttal tette gazdagabbá a kormány. Az ügyfelek 74 százaléka végtörlesztette devizatartozását kiváltó forinthitel igénybe vétele nélkül. A 2012. január végéig már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1073,7 milliárd forint volt, az ügyfeleknek a fix árfolyam miatt ebből csak 776 milliárd forintot kellett kifizetni - tudatta a PSZÁF. A fedezetüket igazoló további ügyfelek piaci árfolyamon még további 145 milliárd forintnyi deviza alapú hitelt kívánnak végtörleszteni.

A felügyeleti adatokból látszik, hogy januárban alaposan megugrott a forinthitelt felvevők száma. Több mint húszezren ugyanis csak most jutottak hitelhez, ami azt jelenti, hogy az összes forintkölcsönnel végtörlesztőnek több mint a fele januárban kapott pénzt. További 19 ezer szerződésnél január 30-áig igazolták még a szükséges fedezetet (ezek nem feltétlenül jelentenek hitelfelvételt).

A bankok így alighanem visszavettek valamit abból, amennyit a végtörlesztésen buknak. A lakáshitelek ugyanis igazán januárra drágultak meg. Az MNB adatai szerint egyébként ezeknél a kölcsönöknél a hiteldíj a végtörlesztés előtt hónaphoz képest mintegy 12 százalékkal emelkedett, miközben a nem jelzáloghitelek olcsóbbá váltak. A januári átlagot még nem ismerjük, de az adatbázisunk alapján úgy látszik, hogy alaposan megnőtt a hiteldíj. Amikor a nagybankok tavaly novemberre megjelentek kiváltó kölcsöneikkel, az átlagos hiteldíj számításaink szerint 11,7 százalék volt (már ez is jelentős emelkedést mutatott a szeptemberi értékekhez képest), januárban azonban már ennél két százalékponttal magasabb THM jött ki. Az adósok viszont (mint ezt most a felügyeleti számok is mutatják) mostanra már szinte bármi áron váltani akartak devizáról forintra.


Sokan panaszkodnak

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az m1 Ma reggel című műsorában elmondta: péntekig összesen tízezer panasz érkezett hozzájuk a végtörlesztés kapcsán. Van olyan, akinek a folyamat végén, a hitelbírálat után mondták el, hogy nem veheti igénybe ezt a lehetőséget, mert nem igényelt végtörlesztési űrlapot. Volt olyan pénzintézet, amely csak a saját űrlapját fogadta el - sorolta a példákat a szóvivő. Ha egy ügyfél szóbeli ígéretet kapott a pénzintézettől, hogy kap hitelt, s ezt tanúkkal tudja igazolni, akkor polgári peres eljárást indíthat. Ellenkező esetben azonban nincs esélye.