Visszajár a pénz az ING Nyugdíjpénztártól

2012. július 6. Több milliárd forintot kell visszafizetnie az ING Nyugdíjpénztárnak a volt és jelenlegi tagjai számára, miután a PSZÁF jogerősen pert nyert ellene. A felügyelet a vagyonkezelésnél felszámított többletköltségek miatt korábban négy pénztárnál állapította meg, hogy megsértették a jogszabályokat. Összesen közel 5 milliárd forintnyi összegről van szó.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetésiés vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

Mint korábban megírtuk, az Aegon azonnal, az AXA pedig hosszabb procedúra utána fizetett. Az OTP Magánnyugdíjpénztár először bírósághoz fordult, de idén áprilisban vagyonkezelőjével együtt elfogadta a felügyeleti határozatot, és azóta már vissza is juttatta tagjainak azok nyugdíjcélú megtakarítását.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot. A Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i jogerős ítélete alapján a pert a PSZÁF nyerte meg, az ING köteles valamennyi érintett, korábbi és jelenlegi önkéntes és magánnyugdíjpénztári tagja számára kiszámítani és visszafizetni a jogosulatlanul elvont, vagyonkezeléssel összefüggő többletköltséget. (Korábban itt számoltunk be a problémás tételekről.) 

A PSZÁF által az elmúlt bő másfél évben a téma kapcsán hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy érintett nyugdíjpénztár – a vagyonkezelőiktől történt visszaigénylést, elszámolást követően – összességében közel 5 milliárd forintnyi összeget térített vagy térít meg több százezer volt és jelenlegi pénztártag részére.

Kapcsolódó anyagok