Vigyázat, érdemes lehet hamar megvenni az ünnepi halat!

2018. december 16. A nem túl fényes haltermelés ellenére a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője szerint lesz elegendő hal az idén az ünnepekre. Ezzel együtt azt tanácsolja, hogy senki ne hagyja a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást.

Az elmúlt három évben az eladott hal mennyisége kismértékben emelkedett, ezért a MA-HAL szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója az idén is bővülésre számít. Mint az MTI-nek Lévai Ferenc elmondta: karácsonykor egyre többen vásárolják az értékesebb, igényesebb és jobban feldolgozott halakat, például a konyhakész pontyot, az afrikai harcsát, süllőt és a pisztrángot, szemben az olcsóbb busával.

A szóvivő kiemelte, hogy karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, aminek ára az idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A 12-13 ezer tonnányi belföldi pontytermelés mintegy 30-32 százaléka a karácsonyi időszakban kerül a piacra. A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja; a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például busa, amur, kárász, keszegek és a törpeharcsa.

A közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tavalyhoz képest csak mintegy 5-7 százalékkal emelkednek – állította Lévai. A drágulást okozza szerinte például a termelési költségek emelkedése, a dráguló takarmány, az aszály, a kötelező béremelés és a súlyadórendelet kedvezőtlen hatása. Ennek ellenére – hangsúlyozta – az áremelkedés mértéke az országban sehol nem haladja meg a 10 százalékot.

Megnyugtatásul közölte, hogy elegendő hal lesz idén az ünnepekre. A szóvivő javasolja a fogyasztóknak, hogy ne hagyják a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást, mivel a konyhakész, friss halak nagy választékban már december elejétől beszerezhetők, a néhány hetes mélyhűtés nem árt a halaknak. Kitért arra is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzései minimális hiányosságokat tártak fel az elmúlt három évben, a magyar hal biztonságos és kifogástalan minőségű élelmiszer.

Szerző: Azénpénzem/MTI
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok