Az ingyenesen kínált hiteltől csak díjért lehet megszabadulni

Vigyázat a rejtett költségekkel!

2012. május 15. Az egyik bank által díjmentesen tukmált személyi kölcsöntől csak díjfizetés ellenében lehet megszabadulni. A pénzintézetek többsége felszámít a különböző számlacsomagok közötti váltásnál díjat, de sok egyéb címen is leemelnek pénzt a gyakran gyanútlan ügyfelektől. Összegyűjtöttünk néhány ilyen költségelemet.

A Raiffeisen igen kedvező folyószámlahitelt kínál ügyfeleinek. Egy időben erre a lehetőségre telefonon is felhívták a figyelmet. A valóban díjmentes kölcsön többeket is meggyőzött, a meglepetés akkor jött, amikor valaki meg akarta szűntetni a keretet. A bank ugyanis kétezer forintot számol fel érte. Meglepő módon még nem akadtak követőekre, pedig remek ötletnek tűnik valamilyen terméket ingyenes felkiáltással rátukmálni az ügyfelekre. Ha igénybe veszik, ezért jön a bevétel, ha pedig nem, a visszalépésért lehet pénzt kérni. A bankok elég találékonyak egyébként is.

A számlacsomagok módosítását szinte mindenki megsarcolja. Ennek díja például a Raiffeisennél 2175, a K&H-nál 760, a CIB-nél ezer forint. (Többnyire persze csak az olcsóbb csomag választása kerül pénzbe.) Utóbbi a limittúllépésről egy százasért értesít. A nagyösszegű készpénzfelvétellel is vigyázni kell. Egy tízezrese bánhatja annak, aki nem jelzi előre, vagy szól, de végül mégsem veszi fel az összeget, azt. (Talán még mindig jobb így, mint az a gyakorlat – amit néhány más bank követ –, hogy kétmillió forint feletti összeget előzetes bejelentés nélkül semmiképpen sem lehet felvenni.)

A levelek, sárga csekkek is plusz pénzbe kerülhetnek

Az AXA-nál a számlához kapcsolódó levelezés költsége 300 forint, a hitelszámlák közötti átvezetésért kétezret számolnak fel. Ha valaki sárga csekken fizet be, az 110 forintba és a feladott összeg 0,36 százalékába kerül. Amennyiben azonban a csekket nem a bank adja, már legalább ötszáz forintért írják jóvá az így továbbított összeget. Az OTP a készpénzátutalási megbízást 782 forint plusz áfáért gyártja le. A szokásostól eltérő levelezés 226 forintba kerül – a tényleges költségen felül.

Ha valaki arra vetemedik, hogy bankfiókban nyújt be közüzemi számla fizetésére megbízást be, ne csodálkozzon, ha ezért plusz pénzt számítanak fel. A K&H-nál ilyen esetekben 545 forintba kerül a regisztráció. A módosításért ugyanennyit kérnek el. A számlafelmondás 5455 forintot kóstál. A közös tulajdonú számla létesítése is 545 forint (ez az összeg több más tételnél is felbukkan). Az UniCreditnél az ATM készpénzfelvételi limitének módosítása akár egy ezresbe is kerülhet.

Mindez azonban csupán ízelítő. A különböző szerződések szövegét érdemes végigböngészni, különböző címeken ugyanis egyéb költségeket is felszámíthatnak. Összeállításunkba nem vettük bele azokat az elemeket, amelyeknél az ügyfelek eleve számolhatnak plusz kiadással (ilyenek például a haláleseti megbízások). Igazán komoly költségekkel egyébként azok szembesülhetnek, akik megcsúsznak a fizetésekkel.

Kapcsolódó anyagok