Durvább folyamatok is bekövetkezhetnek

Vészforgatókönyvre felkészülni?

2011. december 30. Kilenc százalék fölé emelkedett tegnap a hároméves lejáratú állampapírok másodpiaci hozama. Az állam alig tudott eladni magyar adósságleveleket. A következő év elején így jöhet a következő kamatemelés, de lehet, hogy ennél nagyobb veszélyek is leselkednek ránk.

Úgy tűnik, csúnya véget ér a 2011-es év. Az IMF és az Unió is figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a jelenlegi kommunikáció és intézkedések alapján nincs remény a hiteltárgyalásokra. A megbeszélések folytatásához most már arra lenne szükség, hogy Magyarország egyértelműen jelezze: kész és hajlandó megtenni az elvárt lépéseket. A forint erre erőteljesen gyengült. Egy euróért 312 forintnál is többet kértek el, a svájci frank 255 forint fölé drágult.

Ebben persze szerepet játszott az is, hogy a csütörtöki állampapír-kibocsátás csúfos eredménnyel zárult. Az ötéves papírokat csak 9,63 százalékos hozammal sikerült eladni, szemben a december közepei 8,72 százalékkal. Hasonló volt az emelkedés a tízéves kötvényeknél is. Az igazán megrázó azonban az lehetett, hogy a hároméves lejáratú papíroknál törölték az értékesítést, amire utoljára az előző IMF-hitelmegállapodás megkötése előtt, a válság legnagyobb tombolásának idején volt példa.

Most fájhat majd a referencia

Mint arról az MTI beszámolt, Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a Reuters brit hírügynökségnek elmondta: a hároméves aukciót azért törölték, mert a felajánlott hozamok túl széles sávban szóródtak. Borbély beszélt arról is, hogy legutóbb 2008. októberében fordult ez elő, de szépítette is a helyzetet. Rámutatott ugyanis arra, hogy akkor 40 milliárd forint értékben hirdettek aukciót, amire 16,9 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, míg a mostani aukción 16,3 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, több a meghirdetett 15 milliárd forintnál. A kormánypárti portálok azt hangsúlyozták, hogy már az a tény pozitív, hogy az ÁKK a két ünnep között képes volt kötvényt eladni (azt nem vetették fel, hogy ha ez valóban így van, miért hirdették egyáltalán meg az aukciót).

Az állampapírok másodpiacán sem éppen szívderítő folyamatok zajlottak. A hároméves papírok 9,1 százalékos hozammal keltek el, az ötévesnél 9,84 százalék, a tízévesnél pedig 9,79 százalék lett a hozam. Miközben a jegybanki alapkamat 7,0 százalék. Nem nehéz rájönni, hogy már nem sokáig. A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) ugyanis előbb-utóbb követnie kell a pénzpiaci folyamatokat. Persze, mint azt már többször hangsúlyoztuk, a lakossági hiteleknél bevezetett referencia kamatok miatt az adósok akkor is érzik majd a drágulást, ha valamilyen okból mégsem lépne az MNB (például azért, mert összeolvasztják a pénzügyi felügyelettel).

Mindezek azonban akár még durvább folyamatok előszelét is jelenthetik. Egyre több nemzetközi elemző politikai hazárdjátékról, fokozódó finanszírozási krízisről (egyre nehezebben eladható állampapírokról) beszél. Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olgának arra a kérdésére, hogy államcsőd nélkül is veszélyben lehetnek-e a lakossági megtakarítások, azt válaszolta: nem szeretne önbeteljesítő jóslatot mondani. Bokros (akivel kapcsolatban azért nem árt megemlíteni, hogy sokszor fogalmazott meg nagyon sarkos álláspontot) idézte azt az amerikai mondást is, hogy „ne tegyük a tojásokat egy kosárba". Ezzel – de konkrétan ki is mondva – leplezetlenül azt üzente, a jelenlegi helyzetben, aki teheti, legalább megtakarításai egy részét helyezze külföldre.Ezt sokan már maguktól is elkezdték.