Veszélyesek is lehetnek a növényi csírák

2025. október 15. Az egészséges táplálkozás jegyében kifejezetten felkapottá vált a csírák fogyasztása. Ez azonban a Nébih figyelmeztetése szerint veszélyes is lehet. Nem véletlenül engedélyköteles a csírák előállítása. A csíráztatás során a nedves, meleg környezet kifejezetten kedvez a baktériumoknak, amire az otthoni próbálkozások során sem árt figyelni.

Egyre több olyan élelmiszer kerül a magyar konyhákba, amelyek korábban újdonságnak számítottak. Ide tartoznak a növényi csírák és a mikrozöldek is, amelyek hasonlónak tűnnek, termesztésük és értékesítésük szempontjából azonban jelentős különbség van közöttük. Míg a mikrozöldek őstermelőként és kistermelőként termeszthetőek és értékesíthetőek, a növényi csírák előállítása engedélyköteles tevékenység. 

A csírák – nyomatékosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelten kockázatos termékek. A növényi csírák termesztése az Európai Unióban, így Magyarországon is szigorúan szabályozott. Ennek oka a 2011-ben történt, Shiga toxint termelő E. coli (STEC)-hez köthető járvány, amelyet nagy valószínűséggel csírák fogyasztása okozott. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálata szerint a járvány forrása a fertőzött száraz mag volt, amely a csíráztatás során, a kedvező párás és meleg környezet hatására tovább szaporította a baktériumokat. 

A csíráztatás során a nedves, meleg környezet kifejezetten kedvez a baktériumoknak. A fertőzés, mint a konkrét eset is mutatta, már a magban is jelen lehet, és a csírázási folyamat alatt nehezen ellenőrizhető. Amennyiben tehát a cél a saját termesztésű, illetve biztonságosan értékesíthető zöld előállítása, a mikrozöldek jelentik a megfelelő választást, hiszen a csírák előállítása kizárólag engedélyezett élelmiszeripari körülmények között lehetséges. A mikrozöldek viszont őstermelőként és kistermelőként is termeszthetőek és értékesíthetőek.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok