Vége a kötelező akcióknak a boltokban

2024. június 25. Július 1-jétől kivezeti a kormány a boltoknak előírt kötelező akciózást – adta hírül közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az intézkedést még 2023. június 1-jétől vezették be az élelmiszerekre.

A kötelező akciózás rendszerét még 2023. június 1-jétől vezették be az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre, 2023. augusztus 1-jétől pedig – az árstop kivezetésével egyidőben - nőtt a mértéke, és bővült az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is. 

A rendelkezés értelmében a kötelező akciózást 20 termékcsoport esetében úgy kellett alkalmazni, hogy az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest kellett 15 százalék kedvezményt nyújtani. Korábbi 8 árstopos termékfajtát pedig beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni – áll az NGM közleményében.

A kormány szerint ezzel sikerült letörni az élelmiszer-inflációt, ezért július 1-jétől kivezetik ezt az intézkedést. Ugyanakkor marad az online árfigyelő rendszer működése.

Az élelmiszer-inflációt egyébként nem sikerült letörni, a kereskedők más termékeknél behozták az elszenvedett veszteséget.

Az MNB korábbi mélyelemzése szerint hazánkban az élelmiszerek árai 2023 decembere és 2021 júniusa között 56,3 százalékkal emelkedtek, ami a legmagasabb az uniós országok körében.Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok