Optimisták lettek az alapkezelők

Vége a kivárásnak, részvényeket vesznek az USA-ban

Fotó: Pixabay
2024. április 23. Több éve nem látott magasságokba emelkedett az amerikai befektetési alapkezelők optimizmusa. Vajon kihat-e mindez az árfolyamokra a továbbiakban és mit jeleznek a várakozásaik a kamatokat illetően?

Sokak szerint a piac mozgását a legjobban a nagy befektetők döntései alapján lehet előre jelezni: amikor a milliárdokat megmozgató alapok egyik vagy másik irányba fordulnak, az nagyon jó indikátora lehet annak, hogy mi is következhet a továbbiakban. Természetesen nem könnyű megtudni a nagy befektetők hangulatát vagy döntéseit, ebben vannak nagy segítségünkre a különböző felmérések és interjúk. Közülük is kiemelkedik a Bank of Amerika által havonta publikált Alapkezelő Felmérés („Fund Manager Survey”), amelyet 300 intézményi befektetővel, befektetési alapok vezetőivel készített kérdőíves kutatás alapján készít el a bank.

A legutóbbi felmérés múlt héten jelent meg, az április eleji válaszokat vették ehhez figyelembe. Ennek alapján elmondható, hogy a megkérdezettek összességükben nagyon pozitívak az amerikai gazdasági kilátásokat illetően, 78 százalékuk ugyanis úgy véli, hogy a következő 12 hónapban nem várható recesszió. Ilyen magas értéket, azaz ilyen nagy fokú bizalmat a gazdaság teljesítménye iránt nem mértek 2022 februárja óta.

Kamatvágásra várva

A felmérést egy hete, április 15-én publikálták, azaz az erős amerikai inflációs adat publikálása után (az április 10-én jött ki), de még Jerome Powell Fed elnök április 16-án megtartott beszéde előtt. Ebben a Fed elnöke újra hangsúlyozta, hogy az erős gazdasági növekedésről és lassan csökkenő inflációs nyomásról szóló adatok fényében nem fog a jegybank sietni a kamatok csökkentésével. A BofA felmérésében a 2024-es évre még a megkérdezett alapkezelők 76 százaléka számított kettő darab kamatcsökkentésre, és csupán 8 százalékuk nem várt semmilyen kamatcsökkentést idénre.

Mivel mostanra a legtöbben kész tényként könyvelik azt el, hogy júniusban semmilyen döntést nem fog hozni a Fed, többen azon merengenek, hogy lesz-e egyáltalán elegendő lehetősége a jegybanknak arra, hogy idén még kétszer csökkentse a kamatokat. Ehhez figyelembe kell azt venni, hogy nagyon szokatlan gazdasági körülményeket leszámítva a Fed nem szokott két egymás után következő ülésen változtatni a kamatokon. Időt hagynak ugyanis a gazdasági szereplőknek, hogy az új, megváltozott pénzügyi környezethez igazítsák a gazdasági döntéseiket és csak a következmények felmérése után változtatnak újra a kamatokon.

Ahogy az alábbi dátumokból is kiderül, ugyan elképzelhető, hogy a Fed idén kétszer is kamatot csökkentsen, de ez semmire esetre sem lesz könnyű eset:

Következő FED igazgatósági ülések

április 30

június 11

július 30

szeptember 17

november 6

december 17

Túlsúlyban a részvények

A megkérdezettek többsége 2021 decembere óta most először gondolta úgy, hogy az előttünk álló évben jobban fog teljesíteni a gazdaság, ugyanakkor arról már erősen megoszlanak a vélemények, hogy pontosan milyen pályát is futhat majd be az USA gazdasága. Bár továbbra is a stagflációt tartják a legtöbben esélyesnek (azaz amikor a szokásosnál magasabb infláció mellett a szokásosnál alacsonyabb gazdasági növekedést tapasztalnak), de ezt ma már csak 60 százalékuk tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, ami jóval alacsonyabb, mint a 2022 szeptemberében mért 92 százalékos érték. Megnőtt ugyanakkor azon vélemények száma, miszerint akár „robbanhat” is a gazdaság, azaz a szokásosnál erősebb növekedés mellett a szokásosnál erősebb infláció várható. Igazi stagnálást, amikor alacsony növekedés mellett alacsony infláció jelentkezne csupán a megkérdezettek 9 százaléka vár most.

Ennek megfelelően cselekedtek a befektetéseikkel az alapkezelők: csökkentették a készpénzállományukat, eladtak kötvényeket és részvényeket vásároltak belőlük. 2022 januárja óta nem súlyozták ennyire felül a részvényeket a globális portfolióban, ahogyan azt az alábbi ábra is illusztrálja:
 

A felmérésben részt vevő alapkezelők részvény túlsúlyozása a 2000-es években

Forrás: www.iweb-sharedealing.co.uk a BofA jelentése alapján
Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: Szepesi László
Címkék:  , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok