Várakozásnak megfelelően csökkentette a kamatot az MNB

2024. április 23. Az előzetes várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékponttal 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az új feltétel holnap lép hatályba. A forint kissé erősödött a hírre.

Kamatdöntő ülést tartott ma az MNB Monetáris Tanácsa. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a jegybank lassítani fog a kamatvágás mértékén, és korábbi 74 bázispontos csökkentés után ma csupán 50 bázisponttal mérsékli az alapkamatot. A jegybank ezúttal teljesen a várakozásoknak megfelelően lépett. Legutóbb a várt egy teljes százalék helyett 0,75 százalékpontos volt a kamatvágás.

Április 24-étől a mostani döntésnek megfelelően 50 bázisponttal (ez 0,5 százalékpontnak felel meg) 7,75 százalékra csökkentették az alapkamatot. A kamatfolyosó alsó széle, az O/N betéti kamat ugyancsak 50 bázisponttal 6,75 százalékra, a felső széle, az O/N hitel kamata szintén 50 bázisponttal 8,75 százalékra mérséklődik. 

A lassabb ütemet érthetővé teszi, hogy a forint hajlamosnak mutatkozik a gyengülésre (erről részletesebben itt írtunk). A mai kamatdöntés előtt egyébként nemzeti fizetőeszközünk valamelyest erősödött, és ebből a bejelentés után is sokat megőrzött. Ennek a piacnak a sajátossága azonban, hogy igen gyorsan tud változni. Eddig ma a legjobb feltétel szerint 393,3 forintot kértek el egy euróért (a nyitás hajszállal 394 forint alatti volt).

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok