Vacakabb ételeket, italokat kapnak a magyarok

2017. február 16. A multik rosszabb minőségű termékeket szállítanak a magyar boltokba, mint Ausztriába – állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Összehasonlítottak 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján. Táblázatba szedtük az eredményt.

Úgy tűnik, összehangolt akció indult az Európai Bizottság nyomása ellen. Az unió egyre forszírozza, hogy a visegrádi országok is tartsák be a szabad árukereskedelmi elveket, vagyis: ne részesítsék előnyben a hazai termelőket a külföldiekkel. A napokban a szlovák agrártárca jelezte, hogy vizsgálatai azt mutatják, hogy ugyanazon márkájú termékből silányabb minőségű kapható a szlovák boltokban, mint a szomszédos Ausztriában. Az agrártárca a Magyar Idők kérdésére ugyanerről számolt be.

A sokszor kormányzati közlönynek is nevezett lapnak „eszébe jutott” a szlovákiai hír kapcsán megkérdezni a Földművelésügyi Minisztériumot, ahol megtudták: a hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait.

Mint a lap megírta: a Nébih nemrég 24-féle azonos vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján. Az édesipari termékek közül a közismert márkájú csokoládék mindenhol ugyanolyan minőségben kaphatók, de számos eltérésre bukkantak. Ezeket a mellékelt táblázatban szedtük össze.

Eltérések az osztrák és magyar mintákban
MegnevezésLeírás
Manner szeletAz osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb
NutellaA magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott
Ritter SportA magyar étcsokoládé burok nehezebben olvad
Coca -ColaA cukortartalom itt 0,6 százalékkal magasabb, az ital olcsóbb, kukorica alapú édesítőt tartalmaz
Nesquick kakaóporA kakaós jelleg itt gyengébb, főként az édes íz dominál
Paula pudingA magyar hígabb, az édes íz dominál
Landliebe tejberizsAz osztrák tejberizs teltebb ízű, tejszínesebbnek, krémesebbnek érződik
Actimel joghurt italAz aroma különbsége miatt a magyar harsányabb ízű és édesebb
Knorr marhahúsleves kagyló­tésztávalA magyar vásárló 48 gramm, míg az osztrák fogyasztó 60 gramm levesport kap, az osztrák vevő ugyanakkora adagban ötödével sűrűbb, intenzívebb ízű levest fogyaszthat el
Knorr Fix Carbonara spagettialapA magyar termék nem tartalmazott sajtot, miközben az osztrák mintában három­féle sajtot is talált a hatóság
Rio Mare tonhalAz osztrák 2%-kal több halat tartalmazott
Forrás: Nébih/Magyar idők


Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok