A drágulás nyomhatta meg az adatokat

Újra a járvány előtti szinten a vendéglátás

2021. július 11. A heti monitoros statisztika szerint júniusban már elérte 2019-es bevételét a vendéglátás. Ez azonban az elszálló árak nélkül nem lenne így. A vendégek fizetnek, úgy tűnik ugyanis, hogy a legnagyobb gondot a munkaerő hiánya jelenti.

Júniusban – derült ki a Blokkk.com heti monitoros statisztikát vizsgáló elemzéséből – már utolérte magát a vendéglátás. A bevételek ugyanis elérték a járvány előtti szintet. Az adagok számában (volumenben) még van némi elmaradás, ami azt jelzi, hogy a felfutásban jócskán szerepet játszhatnak az elszálló árak. A Blokkk.com szerint ez így még kevés, növekedni is kellene. A nagy drágulás pedig nem a profitot növeli, a vendéglátásban is jelentősen megemelkedtek a költségek.
 
A portál szerint kedvező előjel, hogy a vendéglátásban a július és az augusztus a két legerősebb hónap. Nyáron kiugró forgalom várható a kiemelt turisztikai térségekben, az üdülőhelyeken, így a Balaton partján is. Kérdés azonban, hogy ehhez lesz-e elegendő munkaerő. Az egész sajtót bejárta, hogy Balatonfenyvesen már egymilliót kínálnak a szakácsnak. Az állásajánlatokból kigyűjtöttek néhány kereseti számot.

Ilyen béreket kínálnak a szektorban


Siófokon bruttó 496 ezer forintot is kínálnak felszolgálónak. Egy újpesti étterem 23 ezer forintot kínál naponta, ami hasonló nagyságrend. Egy budapesti étterem 700 ezret kínál a szakácsnak. Bizonyára nem csak nyáron. A tatabányai szakács is megkaphatja a havi bruttó 550 ezer forintját. Egy budapesti, csak kiszállításra dolgozó pizzás 350 ezret ajánl bruttóban. A szentendrei étterem pizzaszakácsának 400 ezer havi bruttó kínálnak. És egy konyhai munkás Keszthelyen (ami, ha lehet így összevetni, a boltos árufeltöltővel jelenthet azonos szintet a rangsorban) is bruttó 400 ezerről alkudozhat. De az edényeket mosogató Óbudán is bruttó 300 ezerre bólinthat.

A határon túlra is néztek. Egy német szálloda átszámolva 800 ezret havi bruttó környékén ad a szakács munkakörben. Nettó 600 ezer feletti bért kínál egy osztrák szálloda Villach mellett, ahol nyelvtudás nem szükséges. Ugyanis a teljes személyzet magyar.

Az elemzés szerint nagy kérdés, hogy az eddigi veszteségeket hogyan nyelik le a vendéglők, hiszen 2020-ban 400 milliárd forint volt a kiesés (úgy, hogy januárban és februárban még emelkedtek a bevételek). 2021 első félévében a gyenge 2020-hoz képest ugyan javítottak a vendéglők, de 2019-hez képest 190 milliárd forint így is hiányzik a kasszából. Ráadásul szép számmal akadnak vendéglők, amelyek nem is nyitottak még mindig újra, pedig az utolsó esélyük a jobbnak ígérkező nyári időszak.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok