Újabb takarék szállt ki a végtörlesztésből

2011. október 29. A devizahitelek kiváltására a legjobb feltételekkel kölcsönt kínáló takarék még fogad be kérelmeket, az „ezüstérmes" azonban már leállt. Ez már a második szereplő, amelyik rövid idő után ki is vonult erről a piacról. Közben azonban újabb takarékok ajánlatai jelentek meg (képünk csak illusztráció).

Fogyatkozik a tíz százalékos hiteldíj (THM) alatt felvehető hitelkiváltó kölcsönök száma. A Somogy Takarék után a végtörlesztési hitelt csak október 10-e óta kínáló Gyulai is leállította az új kérelmek befogadását. (A Somogy egyébként csak a saját kezdeményezésű kölcsönzéssel hagyott fel, a TakarékPont – jóval drágább – hitelét kínálja, így több kereskedelmi bankkal szemben, legalább kiszolgálja az ide fordulókat.)

A folyamatban levő ügyeket Gyulán november 10-ig dolgozzák fel. A gyulaiak jegybanki alapkamat felett három százalékponttal adtak kölcsönt, aminek a THM-je 9,7 százalékra jött ki (emlékeztetőül: ez nem az adóst valójában terhelő összes költség, hanem csak a jogszabályban meghatározott hitel esetén érvényes). A takarékok közül jelenleg a legjobb a hiteldíj a Bakonyvidékénél, ahol portálunk érdeklődésére csak annyit mondtak: amint elfogy az erre szánt keretük, leveszik a kínálatból a végtörlesztési hitelt. (Listánkra egyébként felkerült egy kisebb, ám Sopronban is jelen lévő takarék ajánlata, ami majdnem ennyire jó.)

A Dunakanyar Takarékszövetkezet eddig nem szerepelt a kiváltó hiteleket nyújtók listáján. Most sem vettük oda fel, törekszünk ugyanis arra, hogy a jobb ajánlatokat gyűjtsük össze. A Duna pedig a piacon most található ajánlatok közül alighanem elnyerhetné a legdrágább címét. A felhasználási célhoz nem kötött hiteleket (ezek azok a bizonyos szabad felhasználású kölcsönök, amelyekre még lakáscél esetén is sokszor a pénzintézetek beszélték rá az ügyfeleket azzal, hogy „kisebb macera") fogyasztási hitellel lehet kiváltani, melynek kamata évi 13,5 százalék, amit még egy százalékos kezelési költséggel is megfejelnek. A hiteldíj (THM) így 16,1-16,6 százalékos. A lakáshitelesek sem járnak azonban sokkal jobban, a THM ugyanis náluk is 15 százalék feletti.Hasonló megkülönböztetést más takaréknál is tesznek. A különbség pedig akár három százalékpontnyi is lehet.

A Dunakanyar egyébként nem tévesztendő össze az integrációban a fiókhálózat alapján a legnagyobbak közé tartozó Duna Takarékkal. Ott továbbra is kínálják saját kiváltó hitelüket. A többi nagy többsége azonban a TakarékPontos kölcsönt ajánlja. Erre az útra lépett a Borsod is (amelyet ezért külön már nem tüntetünk fel összességében így is kibővült, táblázatukban).

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) minapi konferenciáján elhangzott: a hozzájuk tartozó takarékoknak (ez a döntő többség) csak mintegy 60 százaléka kínált devizaváltó hitelt, arányuk azonban a továbbiakban nőhet. Az újabb szereplők közé tartozik a Hatvan és Vidéke, ahol az ötmillió forint feletti kölcsönt váltók 10,59 százalékos költséggel kaphatnak végtörlesztésükhöz hitelt. (A vele azonos megyében működő Egernél még akciósan is 14,5 százalék közelében van a THM, így táblázatunkba ezt az ajánlatot sem vettük fel).

A Vértes Takarékszövetkezet és a Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezet 2011.október 26-ával egyesült. A létrejövő pénzintézet, a Buda Takarék nem az OTSZ-hez tartozik (a Buda-Cash tulajdonosaihoz kapcsolódik már hét takarék és a siklósi takarékból alakult DRB Bank). Azok várakozásai, akik esetleg abban reménykednek, hogy az immár hivatalosan is elindult új takarék esetleg nyújt majd végtörlesztéshez használható hitelt, lehűtheti: ilyen kölcsönt a DRB sem ajánl.