Újabb profitbővülésről számolt be az OTP

2024. május 10. Az OTP csoport első negyedéves adózás utáni eredménye 23 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, így 240 milliárd forintot ért el. A javulás főként az alapbanki bevételek dinamikus emelkedésének és a kedvezőbben alakuló kockázati költségeknek köszönhető.

Ismét javuló eredményességről számolt be az OTP Csoport negyedéves gyorsjelentésében. Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a mai sajtótájékoztatón elmondta: az első negyedéves adózás utáni eredményt 57 milliárd forintnyi olyan tételek terhelték egyösszegben (pl. különadó, extraprofit adó, egyes országokban betétbiztosítási díj), amelyek a teljes évre vonatkoznak. Ha ezeket időarányosan számolták volna el, akkor az első negyedéves adózás utáni eredmény 283 milliárd forint, a ROE 26,7 százalék lett volna.

Így a csoport 240 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami 23 százalékkal magasabb, mint 2023 első negyedévében.

Megugró lakáshitelezés Magyarországon

Az OTP Core az első negyedévben 50 milliárd forintos profitot ért el a leányvállalatoktól kapott osztalékok nélkül. A magyarországi tevékenységben a leglátványosabb javulás a lakáshitelezésben látható. A piac egészében gyors növekedés volt mind a lakossági fogyasztási hitelezésben, mint a lakáshitelezésben. Az OTP Bank ugyanakkor a piaci növekedésnél is jobban bővült ezekben a szegmensekben.

A kamatcsökkenés tavalyi beindulása és az infláció drasztikus esése pozitív hatással van a lakosság lakásvásárlására, ami megjelenik a lakáshitelek igénylésében. Az igénylések 176 százalékkal nőttek az OTP-nél, és a piac egészében is több mint kétszeresére nőtt a szerződéses összeg. 2022-ben 1280 milliárd forint volt a lakossági lakáshitelezés Magyarországon, ami 686 milliárd forintra esett 2023-ban. Az eddigi számokat nézve komoly az esély, hogy 2024-ben 1000 milliárd forint fölé kerülhet a lakáshitelezés a piac egészét tekintve – mondta Bencsik László.

A szerződéses összegekből az első negyedévben 36,5 százalékra nőtt az OTP részesedése.

A tegnapi kormányinfon az hangzott el, hogy az első négy hónapban 3100 család igényelt CSOK Pluszt átlagosan 26 millió forint értékben. A befogadott kérelmek összege 83 milliárd forint. Az Azénpénzem.hu kérdésére elhangzott: az OTP Bank 1700 kérelmet fogadott be 30 milliárd forint értékben.

A személyi hitelek esetében a piac egészében a tavalyi 109 milliárd forintról 162 milliárd forintra nőtt a szerződéses összeg. A vezérigazgató-helyettes szerint éves szinten 35-40 százalékkal nőhet a piac. Az OTP Bank piaci részesedése az 2023-as 42,7 százalékról 45,8 százalékra nőtt a személyi kölcsönök folyósításából.

A vállalatok kivárnak

Vállalati ügyfelek tekintetében nem indult meg a hitelkereslet növekedése, a vállalatok kivárnak. Ez nem Magyarország specifikus, a többi KKE-országban is ez látszik. Ugyanakkor Bencsik úgy véli, a lakosságnál látható hitelnövekedés előbb-utóbb a fogyasztás és a beruházások miatt a vállalati hitelek növekedését is beindítja.

Javuló csoportteljesítmény

A csoport egésze nagyon erős teljesítményt nyújtott. A profit mindenhol javult tavalyhoz képest. Az Üzbég bank erős profitot termelt és jó jövedelmezőséget ért el. Mivel a különadók Magyarországon a legmagasabbak, ezért a csoport profitjának még nagyobb részét adják a külföldi leánybankok. A külföldi profit-hozzájárulás az elmúlt években fokozatosan 74 százalékra emelkedett.

A menedzsment év/év javuló GDP-növekedési dinamikát, csökkenő inflációt és kamatkörnyezetet prognosztizál, mindez pozitív hatást gyakorolhat a hitelkeresletre és a portfólió minőségre.

Mint korábban megírtuk, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója két héttel ezelőtt a közgyűlésén bejelentette, hogy történetének legnagyobb akvizíciójára készül az OTP Bank. Ugyanakkor a mai sajtótájékoztatón Bencsik László nem kívánt újabb részleteket elárulni. Mint elmondta: a stabilitás mellett fontos szempont a növekedés az akvizíciós célpont kiválasztásakor, de csak értékteremtéssel a részvényesek felé. - Ez egyszerűbb, ahol már ott vagyunk, vagy ahol nagyon nagy a növekedési potenciál, mert még fejletlen a bankrendszer. Ha fejlett bankrendszerű országban vásárolunk, ott az ár nagyon fontos szempont – tette hozzá.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok