Újabb bírságot kapott a 4Life Direct

2024. május 3. Az időskorúakat célzó megtévesztő reklámok miatt a 4Life Directet az elmúlt években többször is megbírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Most a 2019-ben lezárt eljárásuk utóellenőrzését végezték el. Ezúttal 40 millió forintos büntetést szabtak ki.

A GVH versenyfelügyeleti eljárásban 2019-ben indított vizsgálatot a 4Life Direct Kft., a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited és a Red Sands Insurance Company (Europe) Limited tájékoztatási gyakorlatával kapcsolatban. A cégek az eljárás folyamán kötelezettséget vállaltak arra, hogy – többek között – közel 100 millió forint kompenzációt fizetnek azoknak, akiket a reklámokkal tulajdonképpen félrevezettek.

A most lefolytatott utóvizsgálat során a GVH megállapította, hogy az eljárás alá vont cégek az érintett fogyasztók egyharmadának a kifizetéseket vagy azok egy részét késve, illetve egyáltalán nem teljesítették. A GVH Versenytanácsa az azonosított hiányosságok miatt összesen 40 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásokra. A bírság meghatározásakor az erről kiadott közlemény szerint figyelembe vették, hogy a vállalkozások az utóvizsgálat során együttműködtek a GVH-val.
A 4Life Directet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is megbüntette már. A felügyeleti hatóság beérte 17,6 millió forintos bírsággal például azért, mert a cég többes ügynöknek jelentette be magát, miközben csak egyetlen biztosítóval alakított ki értékesítési kapcsolatot.
Érdemes felidézni, hogy 2015 decemberében a GVH megállapította: az Időskori Biztonság életbiztosítást valótlan állításokkal népszerűsítette a 4Life Direct. Napi 100 forintért ugyanis legfeljebb 50 ezer forint biztosítási összeg volt elérhető a reklámokkal megcélzott nyugdíjas korosztály számára. A hirdetésekben hivatkozott egymilliós temetési költség fedezésében pedig ez az összeg nyilvánvalóan nem érdemi segítség. Akkor közel 100 millió forintra rúgott a bírság összege, ami a társaságok fellebbezése nyomán még további 50 millió forinttal meg is nőtt.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok