Újabb bejelentés érkezett az otthonfelújítási programról

2024. április 29. Megjelent a júniusban induló otthonfelújítási program felhívástervezete, amit május 6-ig lehet véleményezni. Az eddigi információkon kívül több újdonság is kiderült. Egyre többen szólnak hozzá, sokan kifogásolják, hogy a bejelentett lakcímnek vagy tartózkodási helynek már május 1-ig az adott ingatlanban kell lennie.

Mint megírtuk, az uniós forrásból finanszírozott, összesen 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energetikai korszerűsítését, energiahatékonyságának javítását segíti. A Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton tette közzé a felhívástervezetet, amit május 6-ig lehet véleményezni. (Ez itt található.) A beérkezett észrevételek feldolgozása után az éles indulás 2024. június 3-án várható.

A felhívástervezet szerint életvitelszerűen lakott, 1990. december 31. előtt épült egy- és többlakásos családi házak felújítása támogatható. Az ingatlannak (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta a kölcsönigénylő állandó lakóhelyének, vagy tartózkodási helyének kell lennie.  Ezt eddig már sokan kifogásolták.

A követelmények közül kikerült az a kitétel, amely szerint az ingatlannak a vezetékes földgázhálózatra kell csatlakoznia, így jelentősen megnő azoknak a száma, akik igényelhetik a támogatást és a hitelt.

A fejlesztések finanszírozását a kedvezményezettek által biztosított önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő forrás biztosítja. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5 millió és 3,5 millió forint között mozoghat. Mértéke főszabály szerint attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez (ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el). A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja. A felhívástervezetben új elemként jelenik meg, hogy ha az igénylő havi bruttó jövedelme nem éri el a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát (399840 forintot), akkor bármelyik járásban éljen is, a legmagasabb arányú vissza nem térítendő támogatáshoz juthat.

A maximális hitelösszeggel és támogatással számolva az Európai Unió összesen 6 millió forinttal járul hozzá a családi házak felújításához. Ezt 1 millió forint önerő egészítheti ki. A pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik.

A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás: épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal. Az egységes elvárás szerint a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarításnak kell megvalósulnia.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok