Új MNB index a lakásbiztosítási díjak alakulásáról

2024. március 20. Negyedévente mutatja majd be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy miként alakultak a lakásbiztosítások díjai. Az új index 2022 végéhez viszonyítva jelzi a változásokat. Tavaly 18 százalékkal, 56 ezer forintra nőtt egy átlagos lakásbiztosítás éves díja.

A már megszokott a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) indexhez hasonló mutatót indított most el az MNB a lakásbiztosításokra. Mint ismertették: az új index a teljes piac adatai alapján kalkulál, figyelembe veszi a biztosítót váltók, maradók és az újonnan lakásbiztosítást kötők szerződéseit és külön jelzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO) vonatkozó díjváltozásokat is. 

A lakott, teljeskörűen (ingatlan és ingóság) fedezett ingatlanok esetén a budapesti és nem budapesti átlagdíjak nem térnek jelentősen el, ez 56 ezer forint volt a IV. negyedévben. A szerződések átlagdíja az előző évhez képest 18 százalékkal emelkedett. Az MFO termékekért közel 10 százalékkal kevesebbet, 51 ezer forintot kellett fizetni. Miközben az MFO termékek a jegybank szerint átlagosan közel 20 százalékkal magasabb szolgáltatást nyújtanak. 

A társasházbiztosítások közel 1,2 millió otthonra nyújtottak fedezetet tavaly év végén, s ezek átlagos éves díja albetétenként 28 ezer forintot tett ki. A csak ingóságra kötött lakásbiztosítások száma 386 ezer volt, amelyek átlagos éves díja 23 ezer forintra rúgott. Az átlagdíjaktól lényegesen eltérhetnek az egyes biztosítók ajánlatai, ezért a jegybank (és persze az ügynökök is) javasolják, hogy mindenki nézze meg, mennyit fizet, és nem talál-e – az értékkövetésre is figyelve – jobb ajánlatot.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok