Ügynökök nélkül nem megy?

Ügynökök nélkül nem megy?

2011. október 8. Mint többen is hangsúlyozták: a közvetítői jutalékot nem az ügyfél, hanem a bank fizeti, így a tiltással csak a hitelintézeteket "gazdagítja" a szabályozás. A közvetítők ráadásul éppen a jelenlegi bonyolult helyzetben tudnának hathatósabb segítséget nyújtani az ügyfeleknek. Munkájuk a versenyt is élénkíthetné.

Az egész kérdés egyelőre nem túl jelentős, hiszen a kedvezményes kiváltó hiteleket kínáló takarékok (eddig) nem vettek igénybe ilyen segítséget, a bankok pedig (egyelőre) nem forszírozzák, hogy így szerezzenek ügyfeleket. A helyzet azonban - mint azt már korábban megírtuk - könnyen meg is változhat. Ebben az esetben pedig mindenkinek érdeke lehet az ügynökök bekapcsolódása. Amit, ugye, nem lehet. Nem tartjuk valószínűnek azonban, hogy ez óriási akadályt jelentene (jutalékot nem csak a kiváltó hitelért, hanem például az ehhez kapcsolt biztosításért vagy egyéb szolgáltatásért is lehet fizetni). Nem véletlen, hogy a pénzügyi felügyelet már most jelezte: éberen figyeli a történéseket.

A jelenlegi helyzet mindesetre csak a zavarosban halászóknak kedvez. A gátlástalanabbak ugyanis "merészebben" lépnek.

A közvetítőket lehet nem szeretni (kétségtelen, hogy erre sokan alaposan rá is szolgálnak), de tény, hogy nélkülük a bankok és az ügyfelek is sokkal nehezebben boldogulnak. Nemrégiben az Erste mondott búcsút az ügynököknek, korábban ezt a CIB tette meg. Rájöttek ugyanis, hogy a fiókokban kötött hitelszerződéseknél sokkal kisebb a bukási arány. A CIB azonban azóta gyakorlatilag nincs jelen a lakáshitelezésben. Piaci hírek szerint éppen ezért csak idő kérdése, hogy ez a magatartás megváltozzék. Az Ersténél is alighanem csak addig tart a szigor, míg nem is akar hitelezni.