Elfogadták az új gyűjtőhitelt

Tovább csúsztatták a védernyőt

2012. március 20. Az utolsó pillanatban benyújtott egyik módosítóval szentesítették, hogy a nem közszolgáknak két hónappal még tovább tolódik az az időpontot, amikortól a bankoknak kötelező befogadniuk az új védernyő iránti kérelmeket. Így sokaknak akár a télbe is belecsúszhat, mire valóban érzékelhetik az árfolyamgátat a törlesztőjüknél.

- Arra bíztatok mindenkit, bátran szavazza meg a végszavazás előtti módosítókat, mert azok csak a bankszövetséggel kötött megállapodás technikai pontosítását szolgálják - mondta Rogán Antal (képünkön) a voksolás előtt a parlamentben. A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvényhez a nemzetgazdasági miniszter hat "pontosítást" nyújtott be.

Ebből az egyikben szerepel (amit korábban rebesgettek), hogy a pénzügyi intézmény a nem közszférában dolgozó lakáscélú devizakölcsönnel - ideértve a pénzügyi lízinget is - rendelkezőhiteladós kérelmét 2012. június 1-jétől, a nem közszférában dolgozó és nem lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező hiteladós kérelmét pedig csak 2012. szeptember 1-jétől köteles befogadni. A jogszabályban meglehetősen szokatlan módon leírják: a kérelmet a pénzügyi intézmény korábbi időpontban is befogadhatja. A bankok egyelőre nem nyilatkoztak arról, mire is számíthatnak a rászorultak. Akadt, ahol azt hangsúlyozták: a közszolgák kérelmeinek elbírálása bonyolult feladat lesz, így másokkal biztosan nem tudnak június előtt foglalkozni.

A hitelintézetek más szabály miatt óvatosak

Az előírások alapján a kérelem befogadása után akár két hónap is eltelhet, mire valóban hat a védernyő. A szeptemberben beadott igény tehát decemberben hozhat alacsonyabb törlesztőt. A törvény ugyan 60 napos ügyintézési időt ír elő, de (a jogban ismét elég szokatlan módon) ezt azzal a kitétellel teszi, hogy a bank "köteles mindent megtenni" ennek érdekében.

Információink szerint egyébként a védernyő csúsztatását elsősorban óvatosságból kérték a bankok. A következő hónapban ugyanis hatályba lép a kamatplafonra és a jelzáloghitelek kötelező referenciakamathoz kötött árazására vonatkozó előírás. Abban pedig május végéig teszik lehetővé az adósoknak, hogy az új szabályoknak nem megfelelő szerződésük módosítását kezdeményezzék. A bankok ugyan arra számítanak, hogy sikerült kivédeniük, hogy tömegesen érkezzenek kérelmek, de ebben igazán nem lehetnek biztosak.

Valóban pontosítás az a módosítás, amelyben rögzítik, hogy az árfolyamgát alá kerülés feltétele: a pénzügyi lízingszerződést 2011. december 15. napja előtt kötötték. Rádöbbentek ugyanis a jogalkotók, hogy a lízinget továbbra is lehetséges devizában igényelni, a korlátozás nélkül pedig bárki friss szerződésénél is élhetne a védernyővel. Ami - mint azt korábbi cikkeinkbenrészletesen levezettünk - a friss adósoknak különösen megéri. A védernyő ott ismeretett jellemzői közül csak az változott, hogy a korlátot 20 millió forintos hitelösszegnél húzták meg.

Módosult a THM-plafon is

Az árfolyamgátról szóló törvény zárószavazás előtti módosítói között mintegy mellékesen megváltoztatták a hitelintézeti törvény THM-plafonra vonatkozó szabályozását is. Eszerint a korlátozás alkalmazásánál nem az érintett naptári félév előtti napon, hanem az azt megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat az irányadó. Az indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az MNB kamatdöntő üléseire a hónap végén kerül sor, így előfordulhat, hogy a pénzügyi intézményeknek egy nap sem áll rendelkezésükre a jegybanki alapkamat változásából adódó törvényi kötelezettségek végrehajtására. (Ez a jogszabály lép hatályban áprilistól, és ebből következhetnének a tömeges módosítási kérelmek.)