Sokak megtakarítását vette át a keveseké

Történelmi mélyponton a bankbetétek

Fotó: Azénpénzem
2024. június 4. A forintbetéteknek a háztartások pénzügyi eszközein belüli aránya 4 százalékponttal csökkent 2021 és 2023 vége között és jelenleg 10 százalékon áll, ami historikus mélypontot jelent – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Igen sokat mondó, hogy a Fidesz uralma alatt miként változott a lakossági megtakarítások összetétele.

A vállalatok, a lakosság és a befektetési alapok banki betétei a teljes bankrendszeri mérlegfőösszeg mintegy 50 százalékát adják – írta le friss stabilitási jelentésében a jegybank. Az MNB szerint a betétek változásainak nyomon követése érdekében érdemes megvizsgálni a megtakarítások szerkezeti változásait is. Az amerikai bankcsődök példája (Silicon Valley Bank, First Republic Bank) rámutat ugyanis, hogy a betétek illékonysága esetén jelentkező kockázatokra és ráerősít a betétállomány banki finanszírozásban és likviditáskezelésben betöltött központi szerepére. 

Tavaly a háztartások finanszírozási képessége a GDP 6,7 százalékát tette ki, ami 2015 óta a legmagasabb érték, ám ennek jelentős része a jegybanki jelentés szerint nem a bankrendszerben csapódott le. A háztartások az orosz-ukrán háború kirobbanása által okozott bizonytalanságra és a magas inflációs környezetre megtakarítási hajlandóságuk növelésével, illetve szerkezetük átalakításával reagáltak. A lakosság a vagyonának egy részét a nullához közeli kamatozású látra szóló-, illetve az emelkedő irányadó kamatot nagy késéssel és részlegesen lekövető lekötött banki forintbetétekből a vonzóbb hozamokat kínáló állampapírokba és befektetési jegyekbe csoportosította át. 

Ezzel a forintbetéteknek a háztartások pénzügyi eszközein belüli aránya 4 százalékponttal csökkent 2021 és 2023 vége között és jelenleg 10 százalékon áll, ami historikus mélypontot jelent. Az Azénpénzem számításai szerint ez az arány egykor 32 százalékra rúgott, a tavalyi mélypontról pedig érdemben az idei első negyedévben sem mozdult el. Annak ellenére, hogy már azért elindult a banki betétállomány növekedése. A lakossági forintbetétek állománya az idén majdnem 440 milliárd forinttal emelkedett. Az állomány azonban ezzel együtt is közel 450 milliárd forinttal elmarad a 2023 márciusának végitől.
 

Beszédes a pénzügyi vagyon szerkezetének átalakulása 


Éveken keresztül hallhattuk (ezt mi magunk is többször leírtuk), hogy érdemesebb a bankbetétek helyett kedvezőbb hozamot biztosító befektetések felé terelni a pénzt. Ezzel együtt a tapasztalatok azt mutatják, hogy a csak kicsit is bonyolultabb termékeket többnyire a tehetősebbek választják. A forintbetétek mélyrepülése így arra is utalhat, hogy akad olyan réteg, amelyet alaposan megviseltek az elmúlt időszak folyamatai. Miközben az idei első negyedév végére  rekordra ugrott a magyar lakosság pénzügyi megtakarítása. 

Egy év alatt döbbenetes mértékű, közel 14 ezer milliárdra rúgó volt a vagyon növekedése. Ez azt jelenti, hogy – számolta ki az Azénpénzem.hu – egy év alatt minden magyar család átlagosan közel 3,5 millió forinttal gyarapodott. Az egy háztartásra jutó félretett összeg pedig már 25,5 millió forint. Nagyon jól tudjuk persze, hogy ezek az átlagok kifejezetten félrevezetőek. Nemrégiben ugyanis szakértők megállapították, hogy a növekmény gyakorlatilag egy szűk rétegre koncentrálódik, egyetlen százalék fölöz itt le szinte mindent.

Lakosság pénzügyi vagyonának összetétel
első negyedév (százalék)
Megnevezés2010.2024.
Készpénz6,76,6
Forintbetét20,610,1
Állampapír2,412,5
Befektetési jegy7,011,2
Tulajdonosi részesedés28,538,6
Életbiztosítás5,42,5
Nyugdíjpénztár21,92,6
Egyéb7,316,0
Forrás: Azénpénzem.hu számítás a jegybanki adatokból  

A fenti táblázatban jól látszik, ahogy az elmúlt 14 év alatt miként változott a lakosság pénzügyi vagyonának összetétele. Tulajdonképpen ez is jelzi, ahogy a sokaktól a kevesek felé áramlott a pénz. A kormányváltás előtt majdnem minden negyedik forint nyugdíjpénztári megtakarítás volt (ebbe persze beleértve a magánnyugdíjpénztárakat is, a maguk 3,1 millió tagjával). Az életbiztosítás is jelentősebb volt a mostaninál, a céges vagyonelemek pedig sokkal csekélyebbek.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok