Tízmillióra büntették a fenyegetőző behajtót

2012. november 5. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) 10 millió forintos bírságot szabott ki az EOS Faktorra, mert az a hátralékos adósokat sms-üzenetekkel és levelező lapokkal „bombázta”. Kissé pikáns, hogy a cég tagja annak a szövetségnek, amely régóta a szakma szabályozását sürgeti.

A PSZÁF fogyasztók jelzésére célvizsgálatot folytatott az EOS Faktornál. Megállapították, hogy a cég több mint 61,5 ezer fogyasztónak 102 ezer alkalommal kiküldött üzenetei megsértették az agresszív kereskedelmi gyakorlatot tiltó törvényi előírást. A felügyelet határozatában idézi is a kifogásolt tartalmakat. Fenyegető jellegűnek minősítették a „saját érdekében azonnali visszahívását várom”, a „jogi eljárás elkerülése végett fizessen határidőre”, vagy a „Szeretné, ha önnel szemben kényszerintézkedéseket foganatosítanánk?” kitételeket.

Az EOS a PSZÁF szerint azzal is vétett, hogy a pénzügyi szolgáltatásból eredő követelések behajtása során jogsértő tartalmú nyílt levelező lapokat küldött több mint 31 ezer, tartozással rendelkező fogyasztónak. A felügyelet a társaság által elkövetett jogszabálysértést rendkívüli súlyúnak minősítette, mert – mint írják – a behajtási, követeléskezelési eljárással érintett fogyasztó a fennálló tartozása miatt már alapvetően pszichés nyomás alatt áll, hátrányos helyzetben éli meg a vele szemben foganatosított követeléskezelési lépéseket. Mindezért összesen 10 millió forintos bírságot szabtak ki, amiben az indoklás szerint jelentős szerepet játszott az esetek, illetve az érintett fogyasztók nagyon magas száma is.

A hozzánk érkezett jelzések szerint a behajtással foglalkozó társaságok ennél még durvább módszereket is alkalmaznak. A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) többek között éppen erre hivatkozva kezdet el szorgalmazni a piac „felelős szabályozását”. Etikai kódex összeállítása is felmerült. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a most elmarasztalt EOS is tagja ennek a szövetségnek.

Kapcsolódó anyagok