Terjed a részletfizetés a magánorvosoknál

2024. április 2. A műtétekre már több magánegészségügyi szolgáltató is bevezette a részletfizetés lehetőségét. Most kezdődik egy kísérlet arra, hogy akár egy járóbeteg ellátásért fizetendő 30-40 ezer forint is rendezhető legyen részletenként.

Átlagosan 20 százalékkal nőtt tavaly az egészségügyi magánellátók bevétele, de a nyereséget elvitte az infláció – mondta el a Népszavának Gáspár Péter, a MediCorp Hungary Zrt. ügyvezetője. A szakember arról is beszélt, hogy ahogy erősödött tavaly az inflációs nyomás, a betegek egyre gyakrabban mondták le az időpontjaikat, egyre kevésbé maradt 1-3 millió forintjuk műtétre. A lefoglalt időpontoknak 20 százalékát lemondják, ennek 16 százaléka úgynevezett határidőn túli lemondás, azaz akkor történik, amikor már szinte lehetetlen arra az időpontra más beteget beírni. 

A magánorvoshoz járóknak körülbelül 9-10 százalékban van valamilyen magánbiztosítása, a többiek zsebből fizetnek. A szolgáltatók felismerték, hogy részletfizetési lehetőséget kell biztosítaniuk, ha meg akarják tartani a jelenlegi gazdasági helyzetben is a pácienseiket. Egy-két szolgáltató már be is vezette ezt a lehetőséget. Lényegében kamatmentes kölcsönről van szó, mert jellemzően a beteg ugyanazt az összeget fizetheti három-négy egyenlő részletben, mintha egy összegben egyenlítette volna ki a számlát.

A részletfizetés költsége, illetve a kockázat, ha a páciens mégsem fizetne, Gáspár szerint a szolgáltatóé. A részletfizetési lehetőség bírálata online történik és 8-10 perces algoritmizált folyamat. Mindez úgy zajlik, hogy a páciens megadja a bankszámlaszámát, az algoritmus össze van kötve a bankokkal, és ha az ügyfél engedélyt ad arra, hogy egy titkosított csatornán lekérdezzék az utolsó három havi bankszámla adatait, az algoritmus „elbírálja”, jogosult-e a részletfizetésre.
 
Ezt eddig csak nagy értékű műtéteknél használták, de változni látszik a helyzet. Most kezdődik egy kísérlet arra, hogy akár egy járóbeteg ellátásért fizetendő 30-40 ezer forint is fizethető legyen részletenként. Ezzel ugyanis újabb rétegeket lehetne bevonni a magánellátásba – érvelt a szakember.

Szerző: Népszava/Azénpénzem
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok