Tele van a bolti eper vegyszerrel
Együttesen még a kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása is megsokszorozódhat, kiszámíthatatlanná válik – hangsúlyozta a TVE legújabb, a földiepreken levő vegyszermaradványokat vizsgáló tesztjét értékelve. Az egyesület 22 különböző, a hazai szupermarketekben és piacokon kapható földiepret ellenőrzött ilyen szempontból laboratóriumban. A tesztben primőr és szezonális eper is szerepelt (a teljes tesztet itt nézheti meg).
Az ellenőrzött termékek közül 19-ben mutatott ki a laborvizsgálat növényvédőszer-maradványokat. Mint megállapították, jó hír ugyanakkor, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, de a legtöbb hatóanyagot – 6- és 5-féle - szupermarketek termékeiben találták.
A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer.
A lista végén az Aldi, Auchan és a CBA terméke végzett. Ezekben a többinél lényegesen magasabb (1-1,1mg/kg) az összes szermaradék-koncentráció. Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchan eper görög primőráru volt, az Aldi epre májusi, magyarországi termék. A CBA eper szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról.Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában. A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben, és ezek átlagos vegyszer-koncentrációja 0,04mg/kg volt. Ez a két érték jóval alul marad a szezonális szupermarket termékekhez képest, amelyek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak, 0,42 mg/kg átlagos koncentrációval.
Nem árt tudni, hogy az április közepén vásárolt primőrök (a TVE két menetben végezte a vizsgálatot) átlagosan 2,6-féle különböző vegyszert tartalmaztak, a 8 termékből mindössze egynél nem volt kimutatható semmilyen szermaradvány; az átlagos vegyszer-koncentráció 0,24 mg/kg volt. Ezzel szemben a második körös (május közepén szupermarketben és piacon vásárolt) idénytermékekben kevesebb, átlagosan 2,2 különböző hatóanyag volt kimutatható, de azok a primőrhöz hasonló, vagyis 0,25 mg/kg koncentrációban voltak jelen. Két termékben egyáltalán nem volt kimutatható szermaradvány.
Szerző: Az Én Pénzem
Címkék: tudatos vásárlók, TVE, termékteszt, eper, vegyszer
Kapcsolódó anyagok
- 2019.06.27 - Dugig vannak cukorral a keserű likőrök
- 2019.06.23 - Formaldehiddel mérgez a falfestékek harmada
- 2019.05.08 - Zöldség-gyümölcs: sorozatosan verik át a vevőket
- 2019.03.27 - Szinte minden zabkása leszerepelt a teszten
- 2018.12.14 - Nem minden citromban van sok C-vitamin
- 2018.08.08 - A vizsgált jégkrémek több mint negyedénél indult hatósági eljárás
- 2018.08.02 - Nem jobb a drágább koktélparadicsom
- 2018.07.02 - Csak a balek veszi a drága terméket?
- 2018.05.30 - Biztonságos gyerekülést akar? Érdemes alaposan tájékozódni
- 2018.04.26 - A vizsgált tejfölök fele megbukott
- 2018.03.09 - Átverés lehet a méregdrága matrac
- 2018.01.31 - Főként almából áll sok málnaszörp
- 2018.01.26 - Túl sok víz volt a párizsiban
- 2018.01.16 - Alig akad igazán jó hűtő-fűtő berendezés
- 2017.11.24 - Sok kullancs- és bolhacsepp lehet hatástalan
További kapcsolódó anyagok