Hosszabb távra tartósan magasabban maradtak a kamatok

Tbsz: vigyázat az eseti akciókkal!

2012. június 7. Miközben a bankbetéteknél lassan lefelé morzsolódnak a kamatok, a tartós betéti számláknál (tbsz) még emeléssel is találkozhatunk. Az eseti, időszaki akciókat viszont nem árt óvatosan kezelni.

A Budapest Bank (BB) a három évre tartósan lekötött pénzre a korábbi hat százalék helyett 7,61 százalékot fizet a tbsz keretében. Ennyit hoz a pénz ténylegesen (EBKM), a kamat ugyanis 8,2 százalékos. (A konstrukciónál mindenütt alkalmazott utólagos jóváírás miatt csekélyebb az EBKM.) Kifejezetten a tbsz-hez kínálnak még akciósan éves betétet is. Az FHB (ahol alapvetően igen alacsony kamatot ajánlanak) most féléves és éves betétekkel akciózik. A rövidebb futamidejű betétekkel azonban jobb óvatosan bánni. Semmilyen garancia nincs ugyanis arra, hogy lejáratukkor egy újabb, hasonlóan jó kamatozásút kínál majd a bank. Például az Ersténél a tbsz-re lekötés nélkül 0,2 százalékos kamatot adnak, az OTP-nél pedig ez 0,15 százalék. Ha valaki nem figyel arra, hogy pénzét újra lekösse, könnyen ezen a szinten találhatja magát. Ez pedig azt jelenti, hogy biztonságban tudott pénzének hozama az áremelkedéseket is mélyen alulmúlja. (A tbsz mostani kínálatát itt találja.)

A Volksbanknál a tbsz kamatozását a háromhavi pénzpiaci kamatlábhoz (Bubor) kötik. Itt tehát az idén elég jelentős, nem a bank döntésétől függő változásokat élhettek meg a betétesek.
Az AXA a nála június 22-ig tbsz-t nyitóknak az elhelyezett pénz egy százalékát (azért annyira nem nagyvonalúak, hiszen ezt 10 ezer forintban maximálják) pluszban jóváírja. Ezt a korláton belül valamennyi itt vezetett számla friss hízlalása esetén is fenntartják. A tízezer forint tehát akkor is járhat, ha ugyan a tbsz-re nem tett be valaki egymillió forintot, de például a VIP, vagy a KamatHozó számlája egyenlegét (együttesen) annyival növelte, ami már kiadja ezt az összeget. A bank ráadásul a tartós befektetésekre kínált kamatot január óta nem vette lejjebb.

Többen betétfeltöréskor is fizetnek

Különlegesség, hogy a Gránit Bank betétfeltöréskor is a jegybanki alapkamat két százalékponttal csökkentett mértékéig fizet. (Akadnak bankok, ahol lekötésnél sem igen érhető el ennél magasabb hozam.) Az AXA is fizet ilyenkor, de csak ha már éven túl nála volt a pénz, és akkor is csak a báziskamatot, ami mindössze fél százalék. Az OTP a futamidő alatti (ehhez tehát le kell előbb a pénzt kötni) betétfeltörést 1,5 százalékkal „díjazza”. A Profit betétnél (ami szintén elhelyezhető a tbsz-en) három százalékot adnak ilyen esetekben. A lejárat után azonban a Profitból a pénz a látra szóló (ez az a bizonyos 0,15 százalékkal kamatozó) számlára kerül.

A Raiffeisennél rendre felbukkannak kedvező kamatozású éves lekötési lehetőségek. A most ajánlott ilyen egy egész százalékponttal többet ad a korábbinál. Nem tekinthető azonban folytatásnak, mivel csak a friss pénzre jár. Feltétel még, hogy legalább 200 ezer forintot kell lekötni (a szokásos 25 ezres minimum helyett).  A tbsz futamidejéhez passzoló akciós forintbetétje kamatát viszont alaposan (több mint egy egész százalékponttal) megvágta az UniCredit.  A rövidebb futamidejű egyéb akciós betétek választását itt is kockázatosnak tartjuk, hiszen a bank lekötés nélkül csak látra szóló kamatot fizet.

Az OTP most futó akciója keretében tbsz-re helyezhető kéthónapos betétre a roppant jól hangzó 11 százalékos kamatot kínálja. A HozamDuó (mint a neve is jelzi) azonban kombinált megoldás. A pénz felét ugyanis befektetési alapba kell helyezni. A tbsz-re kínált kamatokat tartalmazó táblázatunkba éppen ezért nem vettük bele ezt a konstrukciót. (Nem tartjuk ugyanis szerencsésnek a tiszta betéti és az összekapcsolt termékeket együttes feltűntetését.)

Kapcsolódó anyagok