Új terepen lángolhat fel a harc a megtakarítók pénzéért

Támadnak a befektetési alapok

2012. október 10. Érzékelhetően csökken a verseny a bankok között a betétesi forintokért. Egyre többen hangsúlyozzák: felvirradt a befektetési alapoknak. A szolgáltatók egymás után jelentik be különleges konstrukcióikat. A cél leplezetlenül a korábbi bankbetétesek megnyerése.

A betéti kamatok lassan a szabad szemmel láthatatlan sávba kerülnek, persze a különleges akciókat leszámítva (a jelenlegi kínálatnak itt nézhet utána). A bankosok már régóta vágyakozva sóhajtoztak: csak lenne már vége a gyilkos versengésnek! Most egyre inkább úgy tűnik, közel ez a cél. A hitelállományok leépülése miatt ráadásul mind többen vehetnek vissza kamataikból (teszik is). A jövedelmezőséget romboló betétverseny helyett általános vélekedés szerint a befektetési alapok színesedő kínálata kerülhet előtérbe. Ezeken pedig szépen kereshetnek a piaci szereplők. Ezzel együtt a megtakarítók sem feltétlenül járnak rosszul. (Persze azok, akiket nem csábítanak el az állampapírok.)

Alapos kiskáté

A befektetési alapoknál használt kifejezések láttán sokszor az az érzésünk, hogy a cél: a megtakarítók minél kevesebbet értsenek belőle. Megpróbáltuk lefordítani, min mit is kell érteni.

Abszolút hozamú stratégia – a pénz kezelőjének majdnem teljesen szabad a keze, azt csinál, amit csak jónak lát

Származtatott – amikor az ár egy másik termék árától függ (az egyszerű leírásokból a pontos összefüggésekre többnyire nem lehet rájönni)

Kosár – több alapot „csomagolnak” össze, abból kiindulva, hogy mindenki egyszerre nem tévedhet

Tőkevédett – a befektető eredetileg elhelyezett pénzét nem veszítheti el, ez azonban tulajdonképpen vagyona fogyását jelenti a pénzromlás miatt

Garantált hozam – a tőkevédelem mellett ez biztosíthat gyarapodást (figyelni kell arra, hogy együttesen jelenjen meg a két fogalom, mert ha nem így van, akkor csak a leírt védelem él)
Egyre népszerűbbek az abszolút hozamú stratégiát követő származtatott alapok, hiszen egyre többen fektetik ezekbe a pénzüket – derült ki legutóbb az OTP Alapkezelő sajtó-háttérbeszélgetésén. Míg a hagyományos befektetési politikát követő (pénzpiaci, kötvény, részvény és vegyes) befektetési alapokból továbbra is kivonják a pénzüket a befektetők. Az OTP Supra Alap a 2008. májusi indulása óta átlagosan 30,6 százalékos éves hozamot ért el, az OTP EMDA hasonló idő alatt 25,42 százalékos, míg a G10 Euró Alap 14,14 százalékos éves hozamot ért el.

Kosárba pakolták a kockázatokat


Ugyanakkor ezeket az alapokat a rövid távú nagy árfolyam-ingadozásuk miatt csak a kockázatok iránt nyitott ügyfelek (a prémium- és privátbanki ügyfelek) választják. Ezért döntött úgy az alapkezelő, hogy a kockázatkerülő ügyfeleknek is elérhetővé teszi ezeket az alapokat – mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója.
A tőkevédett OTP Szinergia Alap – amelynek jegyzése már sikeresen le is zárult – 6 alapból összeválogatott kosár. Október 24-én pedig elindul a Szinergia II. Alap jegyzése, amelyet már 8 alapból válogattak össze. A tőkevédett, zárt futamidejű (2016. június 30-ig tart a futamidő) alap 8 százalékos (ez évi 2,23 százalékos) hozamot garantál, de további maximum 64 százalékos hozamot érhet el.  Így az éves hozam legfeljebb 16,81 százalék lehet. Gáti szerint a december 21-ig tartó jegyzésnél a befektetők arra is gondolnak majd, hogy tbsz-re és nyesz-re vásároljanak az alapból.

Korábban a K&H jelentette be, hogy egyedülálló befektetési alapot hozott létre. A szabályozás változására reagálva a tőkevédett alap a pénzt a futamidő alatt négy egyenlő részletben fizeti ki. A négyéves futamidő során minden év végén hozzájuthat a befektető a tőke negyedéhez. Az alapkezelő vezérigazgatója, Zobor Zsuzsanna szerint így a megtakarított pénzt tehát nem kell hosszú időre „nélkülözni”. A visszakapott pénzt ráadásul újra be lehet fektetni. A K&H tőkét négy részletben fizető alap az első évet követően a teljes tőkére vetített nyolc százalékos fix hozamot is kifizeti. A futamidő további éveiben a hozamok az alap mögött álló 20 ismert világcég részvényeinek futamidő alatti értékváltozásától függnek.

Az Equilor frissen indított alapkezelője (amely szintén az új, a kollektív befektetési formákról szóló törvényt kihasználva jött létre) ígérete szerint ebben a hónapban indítja konstrukcióit. Ezek között lesz, amelyik az abszolút hozamú stratégiára fókuszál majd, de emellett a ma divatos számítógépes modelleket is alkalmazzák, és tradicionális befektetési alapokat is kínálnak. Az alapkezelő elnök-vezérigazgatója Pillár Zsolt, aki korábban a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója volt.

Bár korábban indult, az egyedi megoldások között meg kell említeni a Budapest Horizont 2 tőkevédett alapot is. Ennek egyedisége, hogy a legtöbb tőkevédett konstrukcióval ellentétben a részvénykurzusok sávozásakor, és nem azok növekedése esetén biztosít kimagasló hozamlehetőséget.
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok