Mutatjuk, mire kell figyelni az szja-bevallásnál

Szja: igyekezzen, ha pénzt akar az államtól!

2024. március 28. Március 15-étől már elérhetőek elektronikusan a NAV által elkészített szja-bevallási tervezetek. Akinek visszaigényelhető adója van, annak érdemes minél előbb jóváhagynia és benyújtania, ugyanis a beküldésétől számítva 30 napon belül utalja ki a NAV az összeget. A bevallás határideje egyébként május 20. Akinek nincs ügyfélkapuja, és eddig nem kérte, már csak személyesen juthat hozzá a tervezethez.

Idén is több mint 5,6 millió adózónak készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallási tervezetét, ami március 15-étől már elektronikusan elérhető. A tervezeteket a NAV eSZJA-oldalán vagy Ügyfélportálján a KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, szerkeszthetik is. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-i hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.
 
Aki nem fér hozzá az elektronikus bevalláshoz, és március 18-ig kérte, hogy az adóhatóság postázza az szja bevallási tervezetét, tértivevényes küldeményként 2024. április 30-áig kapja meg postán. 2024. március 18. után a bevallási tervezet kizárólag személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhető és vehető át 2024. május 21-ig.

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez.

Fontos tudni, hogy a visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától, beküldésétől számítva 30 napon belül utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni az esetleges postai kézbesítés átfutási idejét is.

Mire kell figyelni?

A magánszemélyeknek is lehetnek olyan jövedelmeik, amikkel mindenképpen ki kell egészíteniük a NAV tervezetét. A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi-, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén. Ha a magánszemély jogosult valamelyik adókedvezményre, de év közben nem kérte a munkáltatótól, kifizetőtől annak érvényesítését, akkor azzal kiegészítheti a tervezetet. A tervezetet okvetlenül ki kell egészíteni az olyan jövedelmekkel és azok adójával, amelyekről a tervezet nem tartalmaz adatot, ugyanakkor a magánszemély információval rendelkezik róla. Ilyen lehet például az ingatlanbérbeadás jövedelme, az ingó- és ingatlanértékesítés, vagy a tőzsdei ügyletek jövedelme. De a külföldről érkezett pénz sem jelenik meg a tervezetben.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy a tervezet sokat segít a bevallásban, de nem tévedhetetlen, és nem feltétlenül szerepel benne minden jövedelem. Éppen ezért fontos, hogy mindenki ellenőrizze az adatokat. Ha ugyanis nem módosítunk, május 20. után akkor is automatikusan ez lesz a hivatalos bevallásunk, ha nem jók az adatok. 

Adókedvezmények

Az adóbevallásban lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt is. Érdemes ellenőrizni, hogy a munkáltató pontosan tüntette-e fel a hónapokat, és hogy minden pontosan szerepel a tervezetben. Akiknek év közben néhány hónapig nem volt jövedelmük, az éves bevallásban érvényesíthetik a családi adókedvezményt azokra a hónapokra is. Az élettársak is ilyenkor oszthatják meg a családi kedvezményt a nem vérszerinti, eltartott gyermekre is. Ha tavaly a gyerek leérettségizett, és már nem jár utána családi pótlék, akkor kérdés, hogy a családi adókedvezményt helyesen vettük-e igénybe. (Erről részletesen itt írtunk.) Ezt is most ellenőrizhetjük. A négy- vagy többgyermekes anyák is most élhetnek a 2020 januárjától érvényesíthető adómentességgel, ha ezt eddig nem tették. A 25 éven aluliak is érvényesíthetik az adókedvezményt, ha ezt korábban nem tették, akárcsak az első házasok.

A kiemelt betegségek után járó, 2023-ban havi 11.595 forintos, azaz évi 139.140 forintos adókedvezményt is igénybe lehet venni. Adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak is, akik olyan betegségben szenvednek, amelyeket a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben felsorolnak. 

A személyi kedvezmény utólag, az éves adóbevallásban is érvényesíthető, például ha megbízási szerződés alapján csak néhány alkalommal szerzett jövedelmet valaki az adóévben, és az adóelőlegből a kifizető nem érvényesítette a kedvezményt. A kedvezmény nem csak azokra a hónapokra jár, amelyekben valaki munkaviszonnyal rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény akkor is érvényesíthető, ha a munkaviszony nem áll fenn a teljes évben, feltéve, ha valaki rendelkezik annyi összevont adóalapba tartozó jövedelmet terhelő adóval, amivel szemben az egész éves kedvezmény érvényesíthető.

Adójóváírások

Akik önkéntes pénztárba, nyugdíjbiztosításra  vagy NYESZ-re fizettek be, azoknak érdemes ellenőrizni az adójóváírást. Ha egyszerre több helyre is fizetnek, akkor dönteni kell, hogy melyik pénztárba, illetve melyik biztosításra igénylik a kedvezményt. A visszatérítés elmaradását ugyanakkor nem csupán az ügyfelek figyelmetlensége okozhatja. Amennyiben a szerződő ezer forintnál nagyobb adó- vagy járuléktartozást halmozott fel, az adóhatóság a tartozás rendezéséig visszatarthatja a folyósítást. Alacsonyabb fizetések mellett az is előfordulhat, hogy más adókedvezmények igénybe vétele miatt az adó összege nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz. Ilyenkor a jóváírás csak csökkentett mértékben kérhető.

Külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosításra is igénybe lehet venni az adójóváírást, ha az adózó rendelkezik a biztosító által kiállított bővített adattartamú igazolással.

Fontos tehát a tervezetet átnézni, és legkésőbb május 20-ig kiegészíteni, módosítani, ugyanis, ha valamilyen jövedelem nem kerül be a bevallásba, akkor az adóellenőrzéskor nemcsak a be nem vallott jövedelem utáni adót kell megfizetni, hanem az adóhiány miatt az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is.

Ha fizetendő adó is van

Akinek fizetendő adója van, annak legkésőbb május 21-ig meg kell fizetnie. Ezt az online felületen (eSZJA portálon) bankkártyás fizetéssel is megteheti, vagy átutalhatja a NAV számlájára. (NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla: 10032000-06056353). Ekkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adószámot vagy adóazonosító jelet. De a NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel vagy elektronikus hozzáféréssel, az eBEV portálon történő adószámla lekérdezéshez kapcsolódóan VPOS fizetéssel is lehet teljesíteni. És persze ott a csekkes fizetés is, ehhez a csekket a NAV-tól lehet kérni személyesen vagy telefonon.

Rendelkezzünk adónk 1+1 százalékáról!

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is május 20-án éjfélig rendelkezhetünk. Addig kell kiválasztani egy támogatni kívánt civil szervezetet és egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Ez csak egy mozdulat, amivel valós segítséget nyújthatunk.

A diákok munkavállalásával és adózásával kapcsolatos, 2023-ban érvényes szabályokat részletesen itt foglaltuk össze.

Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy meddig jár a családi pótlék, mekkora a családi adókedvezmény. 

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok