Számlatartozás miatt is veszhet a lakás

Számlatartozás miatt veszhet a lakás

2011. október 2. A bajba került lakáshiteleseknek, bár október elejétől már fenyegetheti őket a kilakoltatás réme, egyelőre nem nagyon kell aggódniuk

A bankok az ígérik, hogy bár október elsejétől bármelyik, törlesztésre képtelen lakáshiteles veszélybe kerülhet, nem lesznek tömeges kilakoltatások. Ezt egyébként a törvény sem teszi lehetővé, hiszen csak bizonyos mennyiségű ingatlan kerülhet piacra. Ez azonban csak a valóban bajban levők töredének jelenthet vígaszt. A többség ugyanis nem kölcsöne miatt bajban.

Az idén érzékelhetően megugrott a behajtóknak eladott követelések száma - tudtuk meg Thummerer Pétertől, a Magyar Követeléskezelő és Információs Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnökétől. A magánszemélyek tartozásai között - állította - a közhiedelemmel ellentétben a legnagyobb gondokat nem azok a lakáshitelek okozzák, amelyeket képtelenek törleszteni az adósok. A bankok ugyanis  mindent megtesznek azért, hogy "házon belül" rendezzék a helyzetet.

Egyre szélesebb az a kör, amelynél rendszeres jövedelem, vagy egyéb mozgósítható tartalék híján a követelés érvényesítésére csak a jogi út marad - nyomatékosította az elnök. Mint ő is elismerte, nemegyszer fordul elő, hogy egy százezer forintos közüzemi vagy a telefonszámlán levő tartozás végül lakásárverezéshez vezet. Amennyiben ugyanis a behajtó cég megkeresése eredménytelenül zárul, akkor az ügy a végrehajtóhoz kerül, lefoglalható ingóság híján pedig az ingatlan kerülhet dobra.

Thummerer hangsúlyozta, hogy ilyen esetben a jogszabályok által lehetővé tett költségek felszámítása révén 50-100 ezer forinttal eleve nő az adós hátraléka. Ezért - nyomatékosította - érdemes komolyan venni a behajtók jelentkezését. Tárgyalási készség esetén ugyanis ezek a cégek is lehetővé tesznek részletfizetést, sőt még fizetési moratóriumot is el lehet náluk érni.

Kapcsolódó anyagok