Száguld a gyógyszerköltés – kinyírták az egészségmegőrzést?

2012. május 17. A Patikapénztárnál az idén eddig sohasem látott arányúra, 70 százalék közelében emelkedtek a gyógyszerkiadások – tudatta a társaság. A gyógyhatású készítményekkel és a gyógyászati segédeszközökkel együtt már 86 százalék a betegségekkel kapcsolatos kiadás. Az egészségmegőrzés tehát teljesen visszaszorult. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének nem reprezentatív felmérése közben azt mutatja, hogy a SZÉP-kártyás költések összességében is igen alacsonyak.

Az idei első negyedévben az országban a SZÉP-kártyával lebonyolított forgalom mindössze 56,6 millió forintot tett ki. Az egészségpénztári tagok pedig egy átlagos napon (!) 160-200 millió forintot költenek. A pihenőkártyával ráadásul a három banki kibocsátó egyező tapasztalatai szerint elsősorban vendéglátóhelyeken fizetnek birtokosai. A szálláshelyen való beváltás felfutásában még csak reménykednek a pénzintézetek.

Ilyen körülmények között logikus, hogy az egészségmegőrző szolgáltatások nincsenek a fókuszban. A mostani váltás hosszabb távon megbosszulja majd magát, a rekreáció visszaszorulása ugyanis az állami egészségügyi kiadások növekedéséhez vezethet. Kedvezőtlen a jelenlegi rendszerben az is, hogy a kisebb pénzűek egészségpénztári számlájukon tudtak takarékoskodni az egészségmegőrző kiadásokra, a SZÉP-nél viszont a határidőn belül fel nem használt összeg elveszik. Egy olyan réteg szorulhat teljesen ki az egészségügyi öngondoskodásból, amely a leginkább rászorulna erre a lehetőségre.

Kapcsolódó anyagok