Nyáron szeretnek díjat emelni a pénzintézetek

Sok bankszámla drágul

Az ideális ügyfél a telefonhoz sem nyúl
2012. július 4. A legtöbb bank módosított a folyószámlák díjain júliusra. A nyár azonban még további drágítást hoz. Egyre több hitelintézetnél kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki fiókban szeretne ügyet intézni.

Az FHB mostantól majdnem 21 ezer forinttal is megrövidítheti azt, aki nagyobb összeget a bankfiók pénztárában venne ki. Ilyen nagyságrendű maximális díjat először a CIB vezetett be, de úgy látszik, követőben (túlteljesítőben) nincs hiány. Augusztus elsejétől akár 50 ezer forintot is kifizethet díjként (ehhez persze jókora összeget kell mozgatni – jelenlegi költségeket itt nézheti meg), aki a Gránitnál a fiókban papíron nyújt be megbízást – a mostani nulla helyett. (A bankszámlák költségeit itt kalkulálhatja.) Ennél a pénzintézetnél most jelent meg az ingyenes utalásokkal kapcsolatban, hogy azok díja „akciós” (korábban már írtunk arról, hogy szokássá vált, hogy a kedvező feltételeket egyszer csak így minősítik). A CIB augusztus közepétől drágít majd szinte mindent.

A Citibank ezt már júliusra meglépte. A változtatás azonban tényleg csak aprócska (esetenként néhány forintos). A legjelentősebb, hogy a nullás számla havi költsége, ha valaki nem teljesíti az elvárt bérátutalást, száz forinttal emelkedett. Szokás szerint nem ugyanolyan mértékben nyúltak azonban a díjakhoz. A Citi már a netes és a telefonos (utóbbihoz azért minden automatizálás ellenére csak kellenek ügyintézők) közötti különbséget is növelte. Több banknál még nem igyekeznek ennyire „terelni” az ügyfeleket. Például a MagNet a telefonos és a bankfiókban indított utalást is egy kalap alá veszi.

Érdekes fejlemény, hogy a Gránit 2012. június 25-étől saját jogon bocsát ki bankkártyákat. Ez a takarékszövetkezeti integrációtól való rugalmas elszakadásnak is tűnhet. Az integrációs plasztikokat mindenesetre folyamatosan cseréli a sajátjára.
A többiekhez képest az UniCredit alaposan megnyomta a ceruzát. Persze ne gondoljon senki a korábban a bankpiacon nem ritka harmadával drágításra. A forintos, legfeljebb tízforintos nagyságrendű emelésekhez képest tűnhet talán soknak, hogy a banknál például azoknak az ügyfeleknek, akik Bónusz számlájára nem érkezik rendszeresen havonta pénz, 130 forinttal kell már ebben a hónapban többet fizetniük. Az UniCreditre korábban jellemző, teljesen egyedi szokás, hogy a számlaköltséget még tételenként 15 forintos könyvelési díjjal is terhelik, már csak a Privát számlacsomagnál maradt meg.

 Az Erstét érdemes még kiemelni. Nem csak azért, mert a szokásos éves drágítás (a keményebb szabályozás bevezetése óta a bankok évente legfeljebb egyszer, átlagosan az infláció mértékével növelik díjaikat) csak néhány forintra rúg. A nem éppen olcsó szolgáltatásaival (kalkulátorunkban korábban nem értek el túl jó helyezést) kapcsolatban emlegetett bank most a Szupernullával igen jó helyre iratkozott fel.

Kapcsolódó anyagok