Már eddig is 70 százalékos volt a drágulás

Robbanhat a narancslé ára

Róth Benjámin,
az OTP Alapkezelő portfolió menedzsere
2024. június 12. Két év alatt háromszorosára nőtt a boltok polcain kapható narancslé alapanyagát adó sűrített narancslé árfolyama a New York-i tőzsdén, csak idén 35 százalékos volt a drágulás. A háttérben komoly okok húzódnak meg, amelyek a piacot mozgatják. Ezekről és a várható jövőről Róth Benjáminnal, az OTP Alapkezelő portfolió menedzserével beszélgettünk.

Extrém ármozgásokkal találkozhattunk idén az árupiacokon, ilyen volt a kakaó árfolyamának többszöröződése és a narancslé árfolyamának mozgása is. Róth Benjámint, az OTP Alapkezelő portfolió menedzserét a narancspiac alakulásáról kérdeztük.

Azénpénzem: Narancsba is fektet az OTP Alapkezelő?

Róth Benjámin: Az OTP Föld Kincsei Származtatott Alap az árupiacokon fektet be, és bár eddig nem volt aktív pozíciónk a legkisebb egzotikus termékek piacán, figyelemmel kísérjük az árfolyamok mozgását. Így azt is láthattuk, hogy az elmúlt időszakban érdekesen alakult a narancslé sűrítmény árfolyamának mozgása. A New York-i tőzsdén a fagyasztott narancslé koncentrátum árát jegyzik, amiből visszahígítva készítik a 100 százalékos narancslevet, így tovagyűrűző hatása is van az áremelkedésnek.

A: Hogyan alakult az árfolyam?
 
R.B.: Miközben az elmúlt évtizedekben a narancslé koncentrátum árfolyama egy viszonylag szűk sávban, 1 és 2 dollár per font (1 font 0,45 kg) között mozgott, az elmúlt két évben kitört ebből a tartományból és 2022. óta háromszorosára nőtt, ezen belül idén az év eleje óta pedig nagyjából már 35 százalékos az árfolyam emelkedése. Május végére 4,95 dollárra ugrott, és bár azóta kissé csökkent, most is 4,3 dollár körül alakul az árfolyam.

Fagyasztott narancskoncentrátum határidős ára 2024. júliusi lejáratra (Dollárcent per font)

Forrás: Investing.com


A: Mi az oka az extrém ármozgásnak?

 
R.B.: Alapvetően fundamentális okai vannak. Azt kell tudni, hogy korábban két nagy termelő vidék adta a piaci kínálat döntő részét: Brazília és Florida. Floridában az elmúlt bő 10 évben a termelés visszaesése drasztikus, 90 százalékos volt, miközben ebben az államban a narancs termesztése olyan nagy jelentőséggel bír, hogy az állam jelképe is a narancsvirág. Itt több tényező és sújtja a narancs termesztését. Megjelent a citruszöldülés nevű betegség, amit egy kis, repülő ázsiai rovar terjeszt. Zöldül a narancs, romlik a termés, végül teljesen termésképtelenné válik a fa. Bár sok pénzt öltek abba, hogy megtalálják a betegség ellenszerét, ez nem sikerült, és megállítani is csak úgy lehet, ha kivágják a fát. Ráadásul hurrikánok és fagyok is sújtották a narancsültetvényeket az elmúlt években, emiatt is csökkent jelentősen a floridai termés. 

A: Mi a helyzet Brazíliával?

Brazília adja a világ narancstermelésének 22 százalékát, de a lé export 76 százalékát. Míg korábban Florida volt a fő szállító a lé piacon, ezt a szerepet mára Brazília vette át. Éppen ezért érintették érzékenyen az árfolyamot a Brazíliáról szóló hírek. A kedvezőtlen időjárás miatt Brazíliában extrém, 24 százalékos terméscsökkenést várnak idén a szakértők. Erre a hírre ugrott májusban 40 százalékot az árfolyam. Ezt tetézi az is, hogy a zöldülés betegség itt is annyira felütötte a fejét, hogy míg tavaly a fák 24 százaléka volt fertőzött ezzel a betegséggel, idén már a 40 százalékuk. A fő narancstermelők helyzete tehát romlik.

Forrás: USDA


A: Ugyanakkor az árfolyam a 495 dollárcentről 430 dollárcentre (4,95 dollárról 4,30-ra) esett vissza. Nevezhetjük-e korrekciónak, vagy csak átmeneti esésről van szó?


R.B.:
Nehéz belőni, mi számít igazolt áremelkedésnek. Ez egy nagyon kicsi piac, éppen ezért kisebb tőkével is be tudnak szállni a befektetők, hogy kihasználják az árfolyammozgásokat. Igaz, hogy volt némi lefordulás az árfolyamban, de még ezzel sem érte el a május eleji 391-es szintet. Ráadásul még előttünk vannak azok az időjárási tényezők, amik befolyásolhatják az árat. Az El Nino és a La Nina határán vagyunk, a La Nina hurrikánokat hozhat Floridának. Az biztos, hogy a kínálat nem fog felrobbanni. Legalább 2 év kell ahhoz, hogy a betegség miatt kivágott és helyette ültetett fák termőre forduljanak, ráadásul, ha a fa magról kel ki, még több időre van szükség. A kereslet tud alkalmazkodni azzal, hogy helyettesítő termékeket keresnek.


A: Mivel lehet pótolni a lé narancsot?

R.B.: A gyártók ronthatnak az ízvilágon, növelhetik a hozzáadott cukrot, és mandarinnal helyettesíthetik azt. Eddig mérsékelten építették be a kész termék árába az áremelkedést, de így is jelentős drágulást láthattunk a boltok polcain.
 

A: A KSH adatai szerint Magyarországon a bolti, 100 százalékos narancslé ára a 2022. áprilisi 524 forintról, idén áprilisra 889 forintra emelkedett, ami két év alatt 70 százalékos drágulás. Ebben már benne van az a jelenség, amiről beszélünk?

R.B.: Nálunk egyébként is extrém magas volt az élelmiszerinfláció, ezért nehéz lenne megmondani, ebből mennyi az alapanyag árának emelkedése. Azt is fontos látni, hogy a kész termék árának csak egy részét adja a narancslé koncentrátum, sok egyéb tényezőtől (például gyártási költségek, szállítás) is függ a termék ára. Ráadásul van átfutási idő, mire megjelenik az alapanyag tőzsdei ármozgása a kész termék árában. Így a tavalyi áremelkedés már benne lehet, de az idei csak ezután fog megjelenni. Ezért további drágulás várható a dobozos narancslé árában.

A: És hogyan alakulhat a fagyasztott lé ára a tőzsdén?

R.B.:
Ahogy említettem, azok az időjárási tényezők, amik alakíthatják az árat, még előttünk vannak, és nehéz megítélni, hogy ezekre való tekintettel mekkora prémium van beárazva az árfolyamba. De mindenképp arra számítok, hogy nagyon volatilis lesz az árfolyam a következő időszakban.

Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok