A kedvező tapasztalatok mozgathatják meg a piacot

Robbanás előtt az egészségbiztosítás

Egyre szomorúbb az állami ellátás látlelete
2012. november 29. Az egészségbiztosítás idei adómentességére még nem igazán reagált a megcélzott vállalati kör. Ez a helyzet azonban rövidesen akár drasztikusan is megváltozhat. A kulcskérdés az, hogy a biztosítók mennyire tudnak valódi szolgáltatást közvetíteni.

A béren kívüli juttatások jövő évi kereteinek tervezése során - információink szerint - egyre több cégnél vizsgálják az egészségbiztosítás palettára vételét. Ennek oka az állami betegellátás miatt növekvő elégedetlenség mellett az, hogy míg a cafeteria egyéb elemeinél már jókora adót kell a vállalatoknak fizetniük, addig ez a forma teljes kedvezményt élvez. Több munkáltató kifejezetten fontolgatja az egészségbiztosítási juttatás bevezetését, vizsgálva azt, hogy azon a helyen, ahol a munkatársai igénybe vennék, miféle szolgáltatások állnak majd rendelkezésre – erősítette meg portálunknak Fata László cafeteria szakértő. Kulcskérdés tehát az, hogy ezt a juttatást választók pontosan mit kapnak. A szűrővizsgálatok önmagukban nem jelentenek szélesebb tömegek számára vonzerőt, igazán a szakorvosi, illetve a családi orvosi ellátásra van igény.

Az egészségbiztosítást 2013-tól egészségpénztári számláról is lehet fizetni. Ez azonban nekünk kicsit fából vaskarikának tűnik. Száz forintnyi juttatás a munkáltatónak 136 forintjába kerül (ami nyilvánvalóan „karcsúsítja” az adható pénzt is), a pénztári tagokat pedig további költségek sújtják. A kasszák havi ötezer forintos tagdíjfizetésnél átlagosan 8,3 százalékot vonnak le (a konkrét adatokat itt kalkulálhatja).  A pénzmozgás után pedig még tranzakciós illetéket is kell fizetni.
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja, Pászka Zsuzsa szerint illúzió volna feltételezni, hogy az egészségbiztosítások egy-két éven belül domináns elemét képezik majd a cafeteria-juttatásoknak. Az előnyök (a már említett adó mellett ide tartozik, hogy más elemmel ellentétben, erre nem csupán évi 500 ezer forintig, hanem korlátlan mértékben vonatkozik a kedvezmény) azonban előbb-utóbb elérhetik az áttörést. Egyre többen gondolják viszont azt, hogy nem kell ennyi ideig várni. Ha a biztosítók szolgáltatásait igénybe vevők elégedettek, nagyon gyors is lehet a felfutás. Már csak azért is, mert a társadalombiztosítási ellátás számos téren egyre kevésbé látszik működni. Hosszú várólistákra, beutalási bizonytalanságokra, az orvosi ügyeletek nehézkes elérésére, kompetencia hiányára panaszkodnak egyre többen.

BiztosítóPartnerLefedettség
AXAMagánszolgáltatók300 helyen
GeneraliMedicover22 járóbeteg ellátó+20 állami kórház
SignalFőnix-Med80 városban, csak magán
UnionAdvance Medicaln.a.
A céges érdeklődők azonban ma még nem túl széles körből válogathatnak. Bár sok biztosító lép ezen a területen, többségük még csak tervez. A cafeteriába kapcsolható egészségbiztosítás szélesebb szolgáltatási palettával országosan az AXA, az Union és a Generali kínálatában szerepel (2013-tól például a Signallal bővül ez a kör). A Generali Biztosító márciusban indította el szolgáltatásalapú egészségbiztosítását, azóta közel ezer főre nőtt a biztosítottak száma, a díjbevétel pedig meghaladta a 100 millió forintot – mondta portálunknak Schaub Erika, személybiztosítási üzletág-igazgató. Jelenleg több tízezer főnél van kiküldött ajánlat. Hozzátette: az egészségbiztosítás népszerű a magánszemélyek és a cégek körében is, bár a kezdeti időszakban inkább a magánszemélyek szerződtek.

Ennek oka az, hogy a vállalatok esetében hosszabb folyamat a szerződés megkötése, ráadásul a béren kívüli juttatásokat az év végén vagy az év elején költik el a cégek. Ugyanakkor a tapasztalat az, hogy nemcsak a nagyobb vállalatok, hanem a kisebb és közepes cégek is nyitottak az egészségbiztosításra, így a kezdeti tapasztalatok kedvezőek – hangsúlyozta az üzletág-igazgató. Az egészségbiztosítás ugyanis a foglalkoztatás-egészségügynél sokkal szélesebb szolgáltatást nyújt; a szűrőprogramok és az időben elkezdett kezelések fontosságával a cégvezetők is tisztában vannak.

Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok