Rákkeltőek lehetnek ezek a konyhai eszközök
2024. július 3. Az Edco Magyarország által forgalmazott Alpina konyhai eszközökből rákkeltő hatású primer aromás aminok oldódhatnak ki. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezeket a kínai gyártású termékeket ne használják!A nemzetközi figyelőrendszeren (RASFF, Írország) keresztül érkezett a figyelmeztetés, hogy az Edco Magyarország által forgalmazott Alpina konyhai eszközökből rákkeltő hatású primer aromás aminok oldódhatnak ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy ezeket a kínai gyártású termékeket ne használják!
A termékvisszahívás, illetve a forgalomból kivonás kizárólag a lenti adatokkal azonosított kínai gyártású termékekre vonatkoznak. Az Edco Magyarország is tájékoztatta honlapján partnereit a visszahívásról. Az érintett termékek a vásárlás helyére visszavihetők, a termékek árát visszatérítik.
A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, például a papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású.
Szerző: BVJ
Címkék: termékvisszahívás, forgalomból kivonás, Nébih, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, kínai, konyhai eszközök, rákkeltő, primer aromás aminok
Kapcsolódó anyagok
- 2024.07.26 - Lejárt termékeket is árultak a strandbüfék
- 2024.07.20 - Álőstermelőket buktattak le
- 2024.07.17 - Tűzveszélyes lehet az IKEA-ban vett hordozható töltő
- 2024.07.12 - Szalmonellás lehet minden szezámkrém
- 2024.07.07 - Vigyázat, megbetegíthet az Auchan prémium sajtja!
- 2024.07.02 - Ezeket a Maggi termékeket inkább ne használja
- 2024.06.26 - Ne egyen az Aldiban vett sárgabarackból!
- 2024.06.05 - Mérgező gyomnövény került a mirelit zöldbabba
- 2024.05.02 - Ellenőrzik az árfigyelős termékek minőségét
- 2023.12.04 - A forralt borok receptúráját is megvizsgálják
- 2023.10.02 - Már sokkal kevesebb kenyeret dobnak ki a magyarok
További kapcsolódó anyagok