Póruljárt a Generali ügyfele

2012. április 16. A Generali Biztosító – derül ki a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) ajánlásából – nem határozta meg, mikor minősíthető egy ingatlan lakatlannak, mégis erre hivatkozva nem térítette ügyfele tűzkárát. A panaszos már 23 millió forintot meghaladó érték után fizeti a biztosítás díját, pedig a házat közben lebontatta az önkormányzat.

A PBT azt ajánlotta a Generali Biztosítónak, hogy ismételje meg kárrendezési eljárását egy tűzeset ügyében. A társaság fittyet hányt a felügyelet mellett működő testület döntésének.  Az eset véleményünk szerint a biztosító minden ügyfele számára meglehetősen tanulságos lehet.  A fő gondot – derül ki a békéltetői által közzétettekből – az okozta, hogy a Generali a szerződés megkötésekor nem határozta meg pontosan, mit is tekint lakott épületnek.

A biztosító először 4,1 millió forintos kártérítésről beszélt (már ha hajlandó lenne fizetni), de később 3,6 millióra módosított. A végül lebontásra ítélet épület után egyébként a biztosítási díjat a panaszos a mai napig fizeti, a szerződés szerint a biztosítási összeg már 23 millió forintot meghaladó mértékű.
Az ügyfél arról tájékoztatta a PBT-t, hogy az ajánlat aláírásakor semmilyen szerződési feltételt nem kapott, így csak nagy nehézségek árán sikerült megszereznie a káresemény idején hatályos szerződési feltételek vonatkozó részeinek fénymásolatát. Ebben azonban nem talált olyan kikötést, ami a pénzügyi szolgáltatót mentesített volna a fizetéstől. A „Kizárások” cím alatt rögzítettek szerint ugyanis lakatlan épület esetében kizárólag a kiemelt értékű ingóságokra nem terjed ki a pénzügyi szolgáltató kockázatviselése.

A Generali szerint lakatlannak akkor minősül az épület, ha évente kevesebb, mint 270 napig használják életvitelszerűen. Az esetre ez sem igazán alkalmazható. A házban felújítási munkálatok folytak, de az állatok ellátása miatt rendszeresen tartózkodott ott valaki a családból, erre egy külön szobát is fenntartottak. Bírósági ítélet alapján ugyanakkor az derült ki, hogy a kárt olyan gyújtogató fiatalok okozták, akik elhagyott házakra „specializálódtak”.

Kapcsolódó anyagok