Porhintéssel vádol a GVH, a Lidl visszavágott

Nosztalgia kifli és kakaóscsiga
Fotó: Lidl
2025. február 13. Porhintés a „teljes kiőrlésű" jelző a Lidl-ben így árult több péksüteménynél is – tette közzé a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hatóság az áruházláncra ezért 186 millió forintos bírságot is kiszabott. A Lidl jelezte: nincs olyan előírás, amit megszeghettek volna.

A GVH vizsgálatot indított, mert – mint jelezték – azt gyanította, hogy a Lidl négy, „teljes kiőrlésű” jelzővel forgalmazott termékével (teljes kiőrlésű nosztalgia kifli, PurPur teljes kiőrlésű stangli, teljes kiőrlésű pogácsa magvakkal és teljes kiőrlésű búzaliszt felhasználásával készült kakaós csiga édesítőszerekkel) megtéveszti a fogyasztókat. Valójában a termékekben a lisztnek csak mintegy 30-33 százaléka volt a vizsgálat idején teljes kiőrlésű, a többi az elnevezéssel ellentétben olcsóbb és egészségügyi szempontból kevésbé előnyös finomlisztből készült.

A jogsértés miatt a GVH Versenytanácsa 186 millió forint bírságot szabott ki a Lidl Magyarországra. A nemzeti versenyhatóság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat huzamosabb ideig (évekig) tartott és tart jelenleg is, így széles fogyasztói kört ért el, továbbá a kereskedelmi kommunikációval érintett fogyasztói kör részben sérülékeny, például cukorbetegek és inzulinrezisztens fogyasztók.

Valójában mennyi lehet az annyi?


A GVH érvelése szerint, ha egy vállalkozás „teljes kiőrlésű” jelzővel illet egy pékárut, akkor a termék alapanyagának legalább 50 százalékban teljes kiőrlésű lisztnek kell lennie. A Lidl a GVH bírságra reagálva jelezte: a négy termék beszállítója szerződésben garantálta a teljes kiőrlésű megnevezés használatának jogszerűségét. Fontosnak tartották megjegyezni, hogy a magyar piacon elérhető teljes kiőrlésű termékek eltérő mértékben tartalmaznak teljes kiőrlésű lisztet, és a jogszabályokban kizárólag a kenyérre vonatkozik ilyen előírás.

Mint az Azénpénzem megnézte, a Magyar Élelmiszerkönyvben valóban csak az található, hogy azt a kenyeret lehet teljes kiőrlésűnek nevezni, amelyben legalább 60 százalék a teljes kiőrlésű liszt (búza, rozs, tönköly) és legfeljebb 40 százaléka a búzaliszt, rozsliszt, tönkölybúza-őrlemény. A péksüteményeknél szabályozzák például, hogy mi nevezhető tejesnek, vajasnak, vagy akár különlegesnek, a teljes kiőrlésűre viszont nincs külön előírás. Egyelőre?

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok