Babakötvény: méltatlanul hanyagolt a banki szolgáltatás

Ötmilliós is lehet a startolás

2011. október 24. A babakötvényt eleinte mindenki nagy bukásnak tartotta. Persze nem az állami ajándékot, hanem az ehhez kapcsolt banki szolgáltatást vették nagyon kevesen igénybe. Öt év alatt a helyzet némiképp változott, de még mindig lenne bőven hová fejlődni. Ezért pedig alapvetően nem a pénzintézetek hibáztathatók.

A kincstár 2006. óta ad minden újszülöttre 40 ezer (ennek összege jelenleg 42,5) forintos támogatást. A pénz a Magyar Államkincstárnál (MÁK) kamatozik annak, aki nem nyit egy hitelintézetnél Start-számlát. Utóbbi lehetőségre nagyon sok szülő csak legyint: semmit sem hoz ez a pénz. Ez helyenként így is van, a banki ajánlatok között azonban nagyon kedvezőek is akadnak.

A kincstári számlán lévő összeg után az ötéves állampapír hozamával azonos mértékű kamatot írnak jóvá évente. Ennek alapján az idén eddig átlagosan 7,1 százalék kamat jár az induló összegre.  Ez rendkívül jó hozam, de az alacsony összeg miatt a nagykorúságra változatlan kamatszintet feltételezve is csak mintegy 145 ezer forintot hoz. Valljuk be, ezzel aligha megy majd sokra a gyerek. Ezért mindenképpen érdemes legalább a további – tehát az induló 42,5 ezer forinton felüli – állami támogatást (ez a befizetett összeg 10 százaléka, de évente legfeljebb hat-, a nehéz sorsú gyermekeknél 12 ezer forint) kihasználni. Ehhez viszont Start-számlát kell valahol nyitni.

Számításaink szerint, ha valaki a legjobb kamatot most kínáló pénzintézetnél vezettet Start-számlát, és azt havonta ötezer forinttal gyarapítja, akkor a csemetét majdnem hárommillió forinttal indíthatja útnak (a középmezőnybe tartozó kamatok esetében is mintegy 2,4 millió forint gyűlik össze). Nagykorúságára az a gyermek, akinek a számára szülője a maximálisan lehetővé tett havi 10 ezer forintot félre tudja tenni, majdnem 5,4 millió forintot kaphat kézhez. Kamatadómentesen!

A számlavezetésért felszámítható díjakat korlátozzák a jogszabályok. A tapasztalat szerint azonban a Start-számlát kínáló hitelintézetek többnyire nem számítanak fel díjat. Vonzó még, hogy nagyon sok helyen a kamatot a jegybanki alapkamathoz kötik, így biztosított, hogy a pénz megőrizze (sőt az általános dráguláshoz képest helyenként még egyértelműen növelje is) értékét.
Az előnyök ellenére még ma sem túl népszerű ez a megoldás. A MÁK az idén október elsejéig 65,8 ezer gyermeket tartott nyilván, a megnyitott Start-számlák száma pedig 25,5 ezer volt. Az utóbbiakon összesen 1,21 milliárd forintot tartottak a szülők. A babakötvény indulási évében 2006-ban 96,5 ezer gyermekre még csak 10,9 ezer ilyen számla jutott. A konstrukció népszerűsége tehát jócskán, de szerintünk nem eléggé javult.

 A  Budapest Banknál (BB) – tudtuk meg – eddig mintegy 3800 babakötvényhez kötődő számlát (Start-számla) nyitottak, az ezeken található összeg megközelítőleg 600 millió forint. Az idén eddig több mint 100 millió forint volt a gyarapodás. Mint elmondták: a szolgáltatás iránti érdeklődésben nem tapasztaltak ingadozást, ügyfeleik az idén is több mint 400 új számlát nyitottak..

Az Erste – tájékoztatták lapunkat a hitelintézetnél – 2007. elején kezdte meg a Start-számlák vezetését. Mind számuk, mind a nyilvántartott összegek évről-évre folyamatosan növekednek, és az iránti érdeklődés is egyre nagyobb. Nőnek az egyéni befizetések is.

Nemcsak a gyermek születésekor, hanem később is bármikor igénybe lehet venni a hitelintézetek szolgáltatását.

Kapcsolódó anyagok