Olcsóbbak lettek a lakáshitelek, nőtt a hitelfelvételi kedv

2024. április 9. Az MNB legfrissebb adatai szerint februárban olcsóbbá váltak lakáshitelek, és csökkent a lakossági lekötött betétek kamata is. Megnőtt a hitelfelvételi kedv is, a tavalyi összeg két és félszeresére szerződtek a háztartások.

Februárban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója mérséklődött és az új szerződések összege nőtt. Az új lakáscélú hitelszerződések nagy részét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, viszont jelentősen emelkedett az éven belüli kamatfixálású hitelek aránya. Az emelkedés mögött elsősorban az új CSOK Plusz hitelek állnak, melyek esetén a kezdeti kamatláb a futamidő első 12 hónapjára kerül fixálásra. A lakáshitelek kamatfixálásának átlagos hossza 133 hónap volt – írja legfrissebb elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

A lakáscélú hitelek átlagos kamatlába februárban 7,67 százalék volt, a hitelköltség mutatója pedig 7,85 százalék, ami 91 bázisponttal alacsonyabb a januárihoz képest. Egy évvel ezelőtt az átlagos hitelköltség 10,95 százalék volt. Igaz, ettől el is ment a hitelfelvételi kedv. Hiszen amíg 2023 februárjában 33,1 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel szerződéseket, addig 2024 februárjában már 85,1 milliárd forint volt ez az érték. Ebből 60 milliárdot használt lakás vásárlására, 13 milliárdot új lakásra, 8,5 milliárdot építésre, bővítésre, 2,5 milliárdot felújításra, korszerűsítésre, míg egymilliárdot egyéb célra vettek fel.

Olcsóbbak lettek a személyi hitelek is

A személyi hitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató szintén csökkent, 17 bázisponttal 18,43 százalékra, valamint az új szerződések értéke 53,8 milliárd forintra emelkedett az előző havi 51,4 milliárdról. A 44/2019 (III.12) Kormányrendelet alapján a lakossági ügyfelek számára a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege 2024. februárban 21,4 milliárd forint volt. A program kezdetétől 2024. február végéig összesen 2408 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel – írja az MNB.

Alacsonyabb betéti kamatok

A háztartások lekötött forint betéteinek átlagos kamatlába mérséklődött, míg az éven belül lekötött euro betéteké emelkedett. Az új szerződések értéke a forint lekötött betétek esetén csökkent, míg az éven belül lekötött euro betéteknél enyhe növekedés történt.

A lekötött forintbetét szerződések esetén az átlagos kamat a februári 7,56 százalékról 6,68 százalékra mérséklődött. Ez azonban megtévesztő lehet, hiszen a háztartásokat segítő non-profit szervezetek adatai is itt jelennek meg, így érdemes külön megnézni, hogy a lakosság mekkora kamatot vihet haza.

A lakosság 7740 milliárd forintot tartott február végén látra szóló számlákon, amire az átlagos kamat 0,19 százalék volt, míg a lekötött betétek esetén 4,12 százalék volt az átlagos kamat. Februárban mindössze 300 milliárd forintot kötöttek le az emberek, míg ha a teljes lekötött betéti állományt nézzük, akkor kiderül, hogy mindössze átlag 1,73 százalékos kamaton ketyeg a teljes lakossági lekötött betéti állomány.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok