Óriási megszorítást jelentett be a kormány

Nyugdíjprémiumról ne is álmodjon senki!

Varga Mihály: van ennek a pénznek helye
Fotó: youtube.com
2024. április 12. A kormány és a Kopint-Tárki egyaránt meglehetősen karcsú, mindössze 2,5 százalékos növekedést vár idén a magyar gazdaságtól. Nyugdíjprémiumra így persze egyáltalán nincs kilátás, sőt – mint azt a Pénzügyminisztérium (PM) külön hangsúlyozta – az is jelentős dolog, hogy a nyugdíjak „védelméhez” szükséges fedezetet garantálja az állam.

Hiába módosította tavaly többször is kormány a költségvetési hiánycélt, a valóságban így is sokkal magasabb lett. A kormányzati szektor 2023. évi hiánya 5 ezer milliárd forint fölé nőtt, ami a GDP 6,7 százaléka. Az idei hiány is – írtuk meg korábban – jóval több lesz a tervezettnél. A legutóbbi Kormányinfón kiderült: ahhoz, hogy az idénre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt elérjék, 675 milliárd forintnyi állami beruházást állítanak le. 

Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, nem törlik, hanem átütemezik az érintett fejlesztéseket. Azt is közölte, hogy tárcánként meghatározott keretösszeg alapján döntik el, mely beruházások elhalasztására van lehetőség. Szavai szerint több mint 2000 milliárd forintnyi állami beruházás viszont megvalósulhat. 

Akárhogy is, a magyar gazdaságba ütnek egy közel 700 milliárd forintos lyukat. Oda, ami amúgy sem muzsikál éppen rózsásan. Meglepő módon jelenleg a kormány és a Kopint-Tárki egyaránt meglehetősen karcsú, mindössze 2,5 százalékos növekedést vár idén a magyar gazdaságtól. Ez azért érdekes, mert a konjunktúrakutató intézet már akkor csekély növekedést várt (azért nem annyira keveset, mint most), amikor a kormány még 4 százalék feletti bővülésről álmodozott. Az pedig nyugdíjprémium kifizetését is lehetővé tehette volna. 

Túl sok pénz ment az idősebbeknek?

A Kormányinfón a pénzügyminiszter újságírói kérdésre elmondta, hogy a kormány 20,5 milliárd forintot tett félre idén a nyugdíjprémiumra (ebből is látszik, hogy nagyobb növekedésre számítottak).  Az összegről Varga az őt kérdező újságírónak kijelentette: „ne aggódjon ezért a pénzért, van ennek a pénznek helye”. (Képünkön épp ezen mosolyodik el.) Ez amúgy elég cinikusan hangzott, de voltak persze itt cifrább dolgok is.

 Tavaly például kiderült, hogy nyugdíjprémiumra a jogosnak a felét sem fizették ki. Az 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény alapján a nyugdíjprémium kalkulációjához a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell alapul venni, amihez akkora szorzószámot társítanak, mint amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot. Ebből következően a 2022-es év után járó nyugdíjprémium a legalább 80 ezer forintos juttatás után 22 ezer forint lett volna. Valójában azonban maximum 10 ezer forintot fizetett ki ilyen címen az állam.

Az Azénpénzem.hu akkori számításai szerint így közel 30 milliárd forintot spóroltak meg a nyugdíjasokon. Pénz pedig lett volna a kifizetésre. A költségvetésben ugyanis 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkuláltak, így a nyugdíjprémiumra mintegy 68,5 milliárd forintot különítettek el, amiből végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki. Ez is mutatja, hogy mennyire lehet komolyan venni az ilyen ígéreteket. 

Az idősebbek számára aggasztó lehet, hogy közben a PM azon borong, hogy az idei első negyedévben a nyugellátásokra az egy évvel korábbinál többet fizettek ki. Az Azénpénzem.hu számításai szerint a nyugellátásokra az idén az első három hónapban összesen kiadott 1895,7 milliárd forint bő tíz százalékkal haladja meg a tavalyit. Időközben voltak olyan spekulációk (egyébként a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton szavai alapján), amelyek szerint a 13. havi nyugdíj kifizetése „fektette meg” a költségvetést. Ezzel a tétellel azonban számolniuk kellett. Nem is tudjuk, mi a rosszabb, ha nem tették, vagy ha most tudatosan hergelnek a nyugdíjasok ellen.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok