Nem támogatnák a hideg étkezést

Nem támogatnák

2011. október 10. A már megismert tervek szerint a SZÉP Kártyához jövő év január 1-jétől három elkülönülő számla tartozik majd. Az éves keret szerint szálláshely-szolgáltatásra 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forint áll majd rendelkezésre. Ezzel a SZÉP Kártya keretösszege 50 százalékkal összesen évi 450 ezer forintra emelkedik.

Információink szerint akár már ezen a héten a kormány elé kerülhet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) új javaslata a cafeteria rendszer átalakításáról. A helyzetet bonyolítja, hogy a tervezethez különböző államtitkárságoknak is van szavuk. A belgazdasági terület elsősorban az élőmunka igényes területek (vendéglátás) helyzetbe hozását tartaná fontosnak. Ennek megfelelően alakítanák a Széchenyi Pihenőkártya (amelynek nevéből jövőre eltűnhet a „pihenő" jelző), közkeletű nevén a SZÉP, felhasználási lehetőségeit. Az biztos, hogy a SZÉP-pel hideg étkezésért nem lehet majd fizetni – mondta lapunknak Szöllősi László, az NGM államtitkár-helyettese (képünkön Erdei Tamással, az MKB Bank elnök-vezérigazgatójával a bank első SZÉP-kártyájának átadásakor). Mint érdeklődésünkre nyomatékosította: az egészségmegőrző és rekreációs szolgáltatások, amelyek a tervek szerint felkerülnek a SZÉP palettájára, nem az egészségpénztári lehetőségek „megnyirbálását" célozzák. Felmerültek ugyanis olyan félelmek, hogy a SZÉP kiterjesztése – aminek esetleg még jövőre sem lesz vége – magát a pénztári rendszert is veszélyeztethetné (lapunk számításai szerint egyébként a kasszákból a kiadások mintegy hat százaléka jut jelenleg erre a területre).
Úgy tudjuk, hogy a korábban készített, a kormány által szeptember végén a tervek ellenére nem tárgyalt, javaslat némiképp átalakulhat. A legnagyobb jelentőségű változás a hideg étkeztetés támogatásának teljes eltörlése lehet. A korábbi kiszivárgott tervek szerint alaposan lecsökkentenék a munkáltatók által adókedvezménnyel adható juttatás összegét, és egy állami cég kezébe helyeznék a forgalmazást. Ennek kivitelezése azonban technikai akadályokba is ütközik, ráadásul a tulajdonképpen készpénzként funkcionáló hideg étkeztetési juttatás támogatását – érvelnek a tárcánál – a gazdaságpolitikai célok és a költségvetés helyzete sem indokolná. Mivel azonban jelentős tiltakozások várhatók, ráadásul nagy üzletről van szó, nagy meccs zajlik a háttérben. Elképzelhető tehát, hogy az egész cafeteria szabályozás csak az adókedvezmények teljes rendszerének kialakításával egyidejűleg születhet meg.

Az utalvány mai formája azonban nagy valószínűséggel eltűnhet a piacról. Az ezt forgalmazók persze tiltakoznak (erre önmagában elég ok lehet az utalványkért elkért meglehetősen magas jutalék). Az azonban már kiderült, hogy az egyik fő érvük, ami szerint az elfogadóknak súlyos költségekbe kell verniük magukat a kártyaleolvasó terminálok beszerzése miatt, megdőlt. Fizetni ugyanis – mint azt már többen alkalmazzák a piacon – az internet, vagy a telefon segítségével is lehet.

A már megismert tervek szerint a SZÉP Kártyához jövő év január 1-jétől három elkülönülő számla tartozik majd. Az éves keret szerint szálláshely-szolgáltatásra 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forint áll majd rendelkezésre. Ezzel a SZÉP Kártya keretösszege 50 százalékkal összesen évi 450 ezer forintra emelkedik.