Megtévesztően is használják a betétvédelmi emblémát

Nem minden pénz védett a bankban

2012. március 2. 2012.03.02. FRISSÍTETT Március 1-jétől a védett megtakarításokon fel kell tüntetni a bankoknak az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) emblémáját. Az ügyfelek így a biztonságot is mérlegre tehetik, amikor befektetik a pénzüket. Sokan ugyanis mindenre azt hiszik, hogy bankbetét, ami a bankban kapható. A pénzintézetek pedig rá is erősítenek erre.

Egyelőre nem minden banknak sikerült teljesítenie azt az előírást, amely szerint március 1-jétől fel kell tüntetni az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) emblémáját azokon a termékeken, amelyeket az biztosít. Erről még tavaly döntött az OBA igazgatósága, azért, hogy erősítse a betétesek bizalmát a bankrendszerben.

Az embléma feltüntetése azért is fontos, mert az emberek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy a szolgáltatás, amit igénybe vesz, beletartozik-e a biztosított körbe. Sokan azt gondolják, hogy minden bankbetét, amit a bankok kínálnak, miközben befektetési jegyeket, unit linked biztosításokat és több termék kombinációját is szép számmal adják el az ügyfeleknek. Jól mutatja a megtakarítók tájékozatlanságát, hogy több olyan eset is megfordult már a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtt, amelyben az ügyfél épp azt kifogásolta, hogy csak utólag derült ki számára, nem bankbetétbe tette a pénzét.

Jönnek a panaszok

Az egyik ügyfél egy éves futamidejű fix kamatozású betétet keresett, de végül egy tőkevédett befektetési alapban kötött ki a pénze. Amint rájött, hogy behúzták a csőbe, reklamált. A bank - hangsúlyozottan „méltányosságból" - lehetővé tette, hogy egy év után a két százalékos visszaváltási jutalék felszámítása nélkül jusson a pénzéhez. Azonban az eredeti befektetés időközben 10 százalékkal lett kevesebb. Mivel az ügyfél aláírta a szerződést annak mellékleteivel együtt, ezért a PBT szerint tisztában volt a feltételekkel, így elutasította a panaszt. Nem garancia tehát a békéltetés sem. Ugyanakkor volt olyan eset, amikor hajlandó volt kiegyezni a szolgáltató a PBT előtt. Így sikerült az unit linked (befektetési egységhez kötött) biztosítás alól kiszabadulnia az ügyfélnek, akivel elhitette a bank, hogy bankbetétet vásárolt. A 600 ezer forintos befektetéséért először alig több mint 130 ezret adtak volna, de végül az ügyfél megkapta a különbözetet. Más esetekben is a PBT előtt végül fizettek a bankok, amikor kiderült, hogy az ügyfeleket félrevezetve sóztak rájuk befektetési jegyet vagy biztosítást. (Korábbi cikkeinket a PBT döntéseiről itt és itt olvashatja.)

Még mindig folyik a megtévesztés

A bankok nagy része jelenleg is kínál befektetési alappal kombinált betétet, ráadásul sok helyen a kiemelt, akciós kamat csak akkor jár, ha a megtakarítás egy részéből befektetési jegyet vásárol az ügyfél. Noha az OBA emblémának épp az lenne a fő szerepe, hogy megkülönböztesse a védett betétet a nem biztosított befektetéstől, több bank kifejezetten megtévesztően használja a logót. Miközben a Raiffeisen Bank a kombinált terméknél külön felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy a terméknek csak a betét része biztosított, addig például a K&H Banknál úgy tűntetik fel az OBA logót a kombinált terméknél, mintha a befektetési alapba kerülő pénzre is járna a védelem. A Citibank pedig azért nem tette ki az emblémát a honlapjára, mert fióktelep, és rá nem vonatkozik a hazai betétbiztosítás. A CIB Banknál pedig - érthetetlen módon - épp tegnapra tűnt el az OBA logó. A cikk megjelenése utána a CIB Bank portálunknak jelezte, hogy ismét megtalálható az OBA logó a betéteknél. Ugyanakkor ez a bank is azt a hibát követi el, mint a K&H, ugyanis a befektetési jegyekkel kombinált megtakarításnál nem jelzi külön, hogy a védelem csak a betétre vonatkozik.

100 ezer eurós védelem

A tavalyi adatok alapján mindössze a hitelintézetben elhelyezett megtakarítások fele tartozott az OBA kártalanítási kötelezettsége alá. A pénznek ugyanis csak egy részét tartották betétben a lakossági és vállalati ügyfelek, ráadásul a 100 ezer eurós biztosítási korláton kívül eső megtakarításra sem fizet az OBA bankcsőd esetén. A megtakarítások védelmének felső értékét személyenként (vagy vállalatonként) és bankonként kell számítani.

Jelenleg közel 100 milliárd forint van az OBA kasszájában, ami bankcsőd esetén kifizethető, de a törvény szerint szükség esetén az alap további forrásokat is igénybe vehet – mondta portálunknak Tóth István kommunikációs vezető. Hozzátette: az OBA embléma kötelező feltüntetésével megszűnik a betétregiszter, amely eddig a biztosított betéteket tartalmazta.

Az ügyfelek egyébként évente egyszer díjmentesen kérhetnek bankjuktól tájékoztatást arról, hogy az ott tartott megtakarításukból pontosan mekkora összeg élvez OBA védelmet. Ez az úgynevezett Konszolidált Biztosított Betétesi (KBB) adat. Mint arról korábban beszámoltunk, még ősszel arról határozott az OBA igazgatósága, hogy januárban minden pénzintézetnek értesítenie kell az ügyfeleit arról, mennyi a védett betétjének az összege. Azonban ezt - információink szerint a bankok nyomására – később visszavonták.


Az OBA védelem a magyarországi székhelyű bankokban, takarék- és hitelszövetkezetekben, lakás-takarékpénztárakban elhelyezett, névre szóló banki betétekre (betéti okiratok, betétszámla-követelések), valamint a bank által 2003. január 1-jétől kibocsátott kötvényekre és letéti jegyekre vonatkozik. A biztosítás értékhatára a hitelintézet fizetésképtelensége miatt fel nem vehető betét és kamata után legfeljebb 100 ezer euró, ami minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.

Kapcsolódó anyagok