Helyenként eltér a folyószámla és a plasztikpénz

Nem könnyű devizával kártyázni

2012. szeptember 17. Egyre többen használják tudatosan devizaszámlájukat és a hozzákapcsolt plasztikot. Egyelőre azonban csak néhány bank akad, ahol az újonnan támadt igényeket igyekeznek maradéktalanul kielégíteni. Ezen a téren a két végletnek az UniCreditet és a Budapest Bankot tartjuk.

Ismét meglehetősen erős a forint, amit a tapasztalat szerint sokan devizaszámlájuk hízlalására használnak. Minél nagyobb tartalékot tart azonban valaki idegen pénznemben, annál fontosabb lehet, hogy szükség esetén gyorsan költhessen innen is. Erre hasznos lehet a devizakártya. Egyre többen akadnak, akik ilyen plasztikot külföldi használatra kérnek. A határokon túl munkát vállalók közül ugyanis sokan megtartják itthoni bankszámlájukat. Pontosabban – mint a hozzánk érkezett jelzésekből kiderült – magyar banknál vezettetik számlájukat, de ez éppen a devizakártyák hiányos választéka miatt sokszor nem egyezik meg korábbi számlavezetőjükkel. Aki ugyanis például Angliában vállal munkát, nem örül annak, ha csak konverzióval költhet.

Néhány bank alkalmazkodott a változó igényekhez. Érdemes kiemelni az UniCreditet, ahol 17 devizanemben lehet számlát nyitni. Betéti bankkártya pedig bármely forintban vagy devizában vezetett folyószámlához igényelhető, akár többhöz is egyszerre, illetve váltogatni is lehet azokat. Az UniCredit nem tesz különbséget a forint- vagy devizaszámlákhoz kapcsolt bankkártyák között, így a kondíciók, illetve igénylési feltételek is azonosak. A betéti bankkártyát egy másik pénznemben vezetett számlához is át lehet kapcsolni, ezért ügyfeleiknek nem is szükséges a devizaszámlájukhoz külön bankkártyát igényelniük. Úgy látják, mind többen akadnak, akik egyre tudatosabban élnek is ezzel e lehetőséggel.

Különböző a banki paletta


Hasonló gyakorlatot követ a Raiffeisen is. Mint elmondták: a bankkártyához és Okoskártyához rendelt számlaszám módosítható, azaz bármely devizaszámlához differenciálás nélkül hozzá lehet rendelni a bankkártyát. A forint mellett itt négyféle devizanemben (euró, dollár, font és svájci frank) lehet valakinek devizaszámlája. Ugyancsak ezekben a devizákban lehet számlát nyitni az Ersténél, a Budapest Banknál (BB) és a CIB-nél is.

A kártyák terén azonban jelentős ezek között a bankok között a különbség. Az Ersténél mindegyik számlához kérhető plasztik, a kibocsátott devizakártyák darabszáma pedig – mint érdeklődésünkre a banknál elmondták – folyamatosan nő. A CIB-nél viszont csak euró, vagy dollár kártyák igénylehetők. Itt (talán ettől sem függetlenül) azt tapasztalják, hogy a devizakártyák igénylése szezonális, általában a nyári vakáció és a síelési időszak alatt ugrik meg az érdeklődés. A BB jelenleg egyáltalán nem nyújt devizakártya szolgáltatást. Azt gondolják, hogy elegendő, hogy egyes számlacsomagoknál havi egy külföldi díjmentes ATM pénzfelvételt tesznek lehetővé, illetve hogy a forint Befektetési kártyaszámlákon kedvező devizakonverziót alkalmaznak.

Meglepő módon nem jeleskedik a devizanemek terén az MKB (pedig ezt a pénzintézetet még mindig sokan a külföldi ügyletekkel azonosítják). A banknál a CIB-bel egyezően csak euró, vagy dollár lehet a devizakártya. Az OTP pedig kizárólag MasterCard típusú lakossági devizakártyát bocsát ki euró alapú lakossági devizaszámlához.


Címkék:  , ,

Kapcsolódó anyagok