Akciósan díjmentes (még) a kártyás fizetés

Nem állt meg a számladrágítás

Fotó: Latzer Anna
2012. december 3. Újabb bank tette közzé, hogy a tranzakciós illeték bevezetése miatt 2013-tól emeli díjait. A változtatás az UniCreditnél február elsejétől válik hatályossá. Így most már elég jól látszik, hogy a következő évben hol, mire számíthatnak az ügyfelek.

Az UniCredit a többieknél később döntötte el, miként is lépjen a kormányzati intézkedésekre. A banknak sikerült azonban egy újdonságot hoznia a piacra. Mint arról korábban írtunk, néhány pénzintézet a kártyahasználat után is díjat szed (ezekre ugyanis szintén vonatkozik a két ezrelékes, de maximum hatezer forintos új adóteher). A többség viszont ezt még nem hárítja át. Ugyanígy tesz az UniCredit is, de már most jelzi: a díj megegyezik a tranzakciós illeték mértékével, amitől akció keretében egyelőre eltekintenek. A mostani számlaválasztást (a következő évi díjakat itt kalkulálhatja) alaposan megnehezítheti, hogy egyáltalán nem zárhatóak ki további változtatások. Például a netszámlánál a díjmentes utalást az OTP-nél is csak akciósan nyújtják. Az akciók pedig bármikor véget érhetnek.

A számlájukat intenzívebben használó magasabb jövedelmű ügyfeleknél még plusz kedvezmények is felbukkannak 2013 elején (ilyen az UniCredit díjmentes utalása is).  Azt ajánljuk azonban mindenkinek, aki most keres számlát magának, hogy ügyeljen arra is, hogy a számára vonzó díjaknál nem írja-e oda máris a bank, hogy azokat csak akciósan biztosítja. A többnyire kártyával fizetők pedig mindenképpen figyeljenek arra, hol kell az ilyen vásárlások után is fizetni. 
A legfrissebb lépés még a korábbiaknál is erőteljesebben jelzi, hogy – mivel a tranzakciós illeték is általános – a saját és az idegen automata használata esetén felszámított jutalék között csökken a különbség. Így tulajdonképpen a nagyobb bankjegykiadó (ATM) hálózattal rendelkezők előnye is mérséklődik. Kivéve persze, ha üzletpolitikájukban továbbra is kiemelten kezelik ezt a kérdést (értsd: az adót saját ATM-jeiknél jobban lenyelik). Az UniCredit korábban szinte minden számlacsomagnál díjmentesen tette lehetővé saját bankjegykiadó használatát. Ez azonban teljes egészében megszűnt. A bevezetett 210 forintos díj minimum annyi, mintha mindig mindenki legalább 70 ezer forintot venne fel (ezt jelentené, ha az állami elvonás mértékét alkalmaznák). Az ATM-ek díjmentességét teljes egészében megszüntette például a Sopronbank is.

Korábban szokatlan kedvezmény is akad


A banki kondíciók között felbukkant viszont egy korábban szokatlan (éppen ezért a kalkulátorban még nem szereplő) kedvezmény. A Budapest Bank (BB) az Aktív számlánál két pénzfelvételnél a korábbi 102 forintos díjat jóváírja. Az illetéket azonban áthárítják. A Raiffeisen kedvezményesen 135 forintos fix díjat vezetett be (ott, ahol a tranzakciós illetéket egy az egyben hárítják át, 45 ezer forintos pénzfelvételnél kell ennyit fizetni). A Mindennapok számlacsomag két ilyen ATM-használatot tartalmaz, a további pénzfelvételeknél a díj 415 forint lesz februártól. A Citibank viszont a Citicontroll csomag keretében az első két készpénzfelvételt (a BB-hez hasonlóan) úgy kedvezményezi, hogy csak a tranzakciós illetéket hárítja át.

Úgy tűnik, egymást követve azok a bankok is érvényesítik az illeték emelt terhét (a kormány a már elfogadott törvényt módosította), amelyek ezt korábban nem tették. Lépett a Raiffeisen és az FHB, az OTP is. A változás náluk is február elsejétől lép életbe. Ez egyébként azt jelenti, hogy januárban számos szolgáltatásnál más díjakat kell fizetni, mint a következő hónaptól. Ezeknél akad kedvező irányú módosítás is.


Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok