Nagyobb lesz a hiány? Több pénz kell az államnak!

2024. április 2. Miután kiderült, hogy a költségvetési hiány 3982 milliárd forint lesz 2024-ben, az Államadósság Kezelő Központ módosította az idei finanszírozási tervét. A tervezettnél 1467 milliárd forinttal nagyobb hiány nagyobb részét a forint intézményi piaci kibocsátás emelése biztosítja, de nő a devizakibocsátás is.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) módosította a 2024. évi finanszírozási tervét 3982 milliárd forintos, módosított nettó finanszírozási igény figyelembe vételével, összhangban a Pénzügyminisztérium által az EDP Jelentésben közzétett 2024-re várható hiánnyal – adta hírül közleményében az ÁKK.

Az új nettó finanszírozási igény 1467 milliárd forinttal magasabb, mint az ÁKK által tavaly december elején közzétett eredeti terv. A forint intézményi piaci kibocsátás emelése biztosítja nagyrészt a megemelkedett finanszírozási szükséglet fedezését, ezt az év elejétől az aukciókon tapasztalt magasabb intézményi kereslet teszi lehetővé. A lakossági értékesítés mennyisége eddig a vártnak megfelelően alakult, ugyanakkor az értékesítés szerkezete valamelyest változott. A decemberben megfogalmazott cél, a 2 százalékos GDP-arányos nettó lakossági finanszírozás fennmarad, ugyanakkor a lakosság diszkont kincstárjegy-állománya lassabban csökken, és ennek megfelelően a tervezettnél 300 milliárd forinttal kevesebb lehet a lakossági termékek nettó értékesítése.

Az ÁKK emelte a diszkont kincstárjegyek (DKJ) év végére tervezett állományát, amit a lakossági és intézményi piacokon tapasztalt kereslet tett lehetővé. A tervezett devizafinanszírozás is emelkedett, amit a 2024-ben már megvalósult, a vártnál kedvezőbb kereslethez igazodó magasabb nemzetközi devizakötvény kibocsátások tettek lehetővé. A megemelt finanszírozási igény alapján számított éves finanszírozási terv 39 százalékban teljesült március végéig, vagyis meghaladta az időarányosat.

Fő változások a finanszírozási tervben:

  • az intézményi forintkötvények esetében 2372 milliárd forintról 609 milliárd forinttal 2981 milliárd forintra nő az aukciós kibocsátási terv, ezen belül a csereaukciós kibocsátási terv változatlan,
  • a diszkont kincstárjegyek év végére tervezett állománya 924 milliárd forintról 649 milliárd forinttal 1573 milliárd forintra nő, (ez az év eleji állományhoz képest 300 milliárd forintos csökkenést jelent),
  • 4298 milliárd forintról 233 milliárd forinttal 4064 milliárd forintra csökken a forint lakossági kibocsátási terv,
  • 2398 milliárd forintról 222 milliárd forinttal 2619 milliárd forintra nő a devizafinanszírozási terv.
A 2024. évre tervezett kibocsátások összértéke ezáltal 10272 milliárd forintról 1376 milliárd forinttal 11648 milliárd forintra emelkedik.

Az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2024. évre vonatkozó új kibocsátási terv 39 százalékban teljesült 2024. március 31-i értéknappal.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok